توان بازیابی و جبران اثرهای تنش در گیاهان مختلف متفاوت است و براین اساس گیاهان متحملتر توان بازیابی سریعتر و بهتری پس از دوران تنش دارند. این پژوهشجهت بررسی توان بازیابی دو گونه فلفل (تند و دلمهای) زیر تنش دمای بالا (C° 40) بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بهطورکامل تصادفی در شرایط گلخانهای در دو مرحله رشد (رویشی و زایشی) با سه تکرار انجام شد. با افزایش دما پرولین، مالوندیآلدهید، آنتیاکسیدان، فنول، نشت یونی و پراکسیدهیدروژن در هر دو مرحله رویشی و زایشی نسبت به دمای بهینه در فلفل دلمهای و تند افزایش یافت. میزان پرولین و فنول در مرحله زایشی کمتر از رویشی بود. بیشترین میزان پرولین، آنتیاکسیدان و فنول در فلفل دلمهای و بیشترین میزان مالوندیآلدهید، پراکسیدهیدروژن و نشت یونی در فلفل تند در دمای بالا دیده شد. مقایسه ویژگیهای اندازهگیری شده در هر دو مرحله رشدی نشان داد مرحله رشد رویشی نسبت به دمای بالا تحمل بیشتری دارد و ویژگیهای مثبت شامل میزان آنتیاکسیدان، فنول و پرولین در زمان بازیابی در حد بالاتری باقی ماندند. فلفل دلمهای نسبت به فلفل تند از راه کاهش تخریب غشاء و بالا ماندن میزان آنتیاکسیدان، فنول و پرولین اثرهای مخرب تنش کوتاهمدت گرما را جبران کرد.
Haghighi M. Comparing the Ability to Recover Physiological Traits of Hot Pepper and Sweet Pepper Following High Temperature Stress. IJHST 2020; 21 (3) :289-298 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-327-fa.html
معتمدی محمد، حقیقی مریم. مقایسه توانایی بازیابی ویژگیهای فیزیولوژیک فلفل تند و فلفل دلمهای پس از تنش دمای بالا. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1399; 21 (3) :289-298