همزمانی تنش شوری و غالبیت خاکهای آهکی در مناطق گرم و خشک ایران باعث بروز تنش شوری قلیایی در تاکستانها شده است. در این بررسی اثرهای تنش شوری و بیکربنات بر رقم حساس شاهرودی پیوند شده روی پایههای 140Ru، عسگری و یاقوتی در مقایسه با شاهرودی پیوند نشده، از نظر واکنشهای فتوسنتزی و تغییر غلظت عنصرها، مورد ارزیابی قرار گرفتند. تنش شوری در دو سطح صفر و 50 میلیمولار کلرید سدیم و تنش بیکربنات در دو سطح صفر و پنج میلیمولار بیکربنات پتاسیم اعمال گردید. نتیجههای حاصل از این پژوهش تأثیر هر یک از این سه عامل بر فعالیت آنزیم کاتالاز و سرعت تعرق و سطح ویژه برگ را نشان داد. تنش شوری سبب کاهش 36 درصدی مقدار آهن کل و تنش شور-قلیا موجب کاهش 25 درصدی فتوسنتز خالص برگ شد. در شرایط شور-قلیا بیشترین مقدار کلر و سدیم جذب شده بهترتیب به مقدار 60 و 77%(نسبت به شاهرودی پیوند نشده) از پایه عسگری بهدست آمد. نتیجههای این پژوهش وجود اختلاف بین نژادگانهای مختلف انگور وینیفرا (Vitis vinifera) را از نظر واکنش به تنش شوری و بیکربنات تأیید کرد. بر مبنای این بررسی رقم عسگری گزینه مناسبی بهعنوان پایه رقم شاهرودی در خاکهای آهکی و شور است.
Tahanian H R, Ebadi A, Salami A R. Effect of Rootstocks on Physiological and Biochemical Responses of Vitis vinifera ‘Shahroudi’ to Salinity and Bicarbonate Stress Conditions. IJHST 2019; 20 (1) :1-10 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-314-fa.html
طحانیان حمیدرضا، عبادی علی، سلامی علیرضا. اثر پایه بر پاسخهای فیزیولوژیک و زیستشمیایی انگور رقم شاهرودی در شرایط تنش شوری و بیکربنات. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1398; 20 (1) :1-10