گروه باغی زراعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد، سازمان تحقیقات، آموزش و تریج کشاورزی
چکیده: (2595 مشاهده)
پکان یکی از مهمترین میوههای خشکباری مناطق نیمه گرمسیری است که از ارزش اقتصادی بالایی برخوردار میباشد. در این پژوهش، نیاز سرمایی و گرمایی 16 رقم مختلف پکان شامل گراتکس، 3جی، استوارت 2جی، استوارت 4جی، موهاک، ویچیتا 6جی، ماهان، ویچیتا 7جی، کومانچ 4ام، کومانچ 5ام، آپاچی، پرکیو، 6 ام، چوکتا، گراکینگ و 10جی طی سال های 1393 تا 1394 مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تعیین نیاز سرمایی از مدل یوتا و آزمایش سرمادهی قلمه ها استفاده شد. نیاز گرمایی ارقام به روش روز درجه رشد (GDD) تعیین شد. آزمایش در قالب فاکتوریل با 16 رقم و 11 تیمار سرمایی قلمه ها در دمای1±4 درجه سلسیوس و به مدت صفر، 150، 300، 450، 600، 750، ،900، 1050، 1200، 1500 و 1800 ساعت انجام شد. برای اندازهگیری نیاز سرمایی رقمهای پکان در شرایط طبیعی، از آمار ایستگاه هواشناسی صفیآباد استفاده شد. نتیجهها نشان داد که بر اساس مدل یوتا، نیاز سرمایی رقمهای گراکینگو ویچیتا 6ام و ویچیتا 7امکمتر از 200 ساعت و رقم کومانچ 5ام، بیش از 800 ساعت بود و نیاز گرمایی برای شکوفا شدن جوانهها، بین 10000 در رقم آپاچیو 15000 درجه رشد ساعت در رقم کومانچ 5ام بود. نیاز گرمایی برای شکوفا شدن جوانهها، با مقدار تجمع واحدهای سرمایی در رقمها، همبستگی منفی داشت. همچنین همه رقمهای مورد بررسی، برای شکوفا شدن در بهار، به کمینه 500 ساعت دمای بالاتر از 18 درجه سلسیوس نیاز داشتند. در پایان رقمهای گراکینگ، ویچیتا 6ام و ویچیتا 7ام و آپاچیبرای منطقههایی از ایران که امکان رفع نیاز سرمایی در حدود 300 ساعت را دارند، پیشنهاد شدند. در منطقههای نیمه گرمسیری کشور که امکان تامین 400 تا 600 ساعت سرمای زمستانه را دارند رقمهای گراتکس، کومانچ 5ام و 6ام پیشنهاد میشوند.