نیتروژن نقش مهمی در مدیریت تغذیه درخت در مرکبات ایفا میکند.در این آزمایش اثرات سه غلظت اوره (صفر، 75/0% و 5/1 % ) و سه زمان محلولپاشی (یک، 15 و 30 دی ماه) بر ویژگیهای زیستشیمیایی گیاه نارنگی رقم کینو ارزیابی شد. آزمایش بهصورت فاکتوریلی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در سالهای 1396-1394 انجام شد. در این آزمایش از برگ و گره در، 1، 3 و 5 هفته بعد از محلولپاشی نمونهبرداری انجام شد. عملکرد و ویژگیهای زیستشیمیایی مانند قند، نشاسته، پروتئین، کلروفیل کل و پرولین اندازه گیری شد. نتیجههای این پژوهش نشان داد، 5 هفته بعد از محلولپاشی 15 دی ماه، بیشترین مقدار کربوهیدرات، نشاسته، پروتئین برگ و نشاسته گره مربوط به گیاهان محلولپاشی شده با اوره (هر دو غلظت 75/0% و 5/1%) در سال کممحصول بود. در حالی که 3 هفته بعد از محلولپاشی 30 دی ماه، بیشترین مقدار پرولین برگ و گره ( به ترتیب 5/348 و 3/383 میکرومول بر گرم بافت تر) مربوط به گیاهان محلولپاشی شده با غلظت 75/0% اوره در سال پر محصول بود. بیشترین مقدار کربوهیدرات و کلروفیل گره ( بهترتیب 88/85 و 6/1 میلی گرم بر گرم بافت تر) در گیاهان محلولپاشی شده در 30 دی ماه با غلظت 5/1% اوره در سال کممحصول گزارش شد. با توجه به نتیجههای این پژوهش میتوان محلولپاشی اوره در 15 دیماه را به منظور افزایش عملکرد و کنترل تناوب باردهی در درختان نارنگی کینو پیشنهاد کرد.
Karamnezhad F, Moallemi N, Khaleghi E. Effect of Rate and Time of Urea Foliar Application on Yield and Biochemical Characteristics of the Kinnow Mandarin Trees. IJHST 2018; 19 (3) :365-380 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-272-fa.html
کرم نژاد فاطمه، معلمی نوراله، خالقی اسمعیل. اثر مقدار و زمان محلولپاشی اوره بر عملکرد و ویژگیهای زیستشیمیایی درختان نارنگی کینو. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1397; 19 (3) :365-380