موسسه تحقیقات علوم باغبانی، پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر
چکیده: (3074 مشاهده)
نوع پایه بر کیفیت میوه نارنگی در زمان برداشت و پس از برداشت تأثیر دارد. در این آزمایش کیفیت میوه نارنگی رقم یاشار روی پنج پایه (نارنج، سیترنج، سیتروملو، پونسیروس و فلائینگدراگون) در زمان برداشت، در انبار معمولی (دمای 7 تا 10 درجه سلسیوس، رطوبت 60 تا 70%) و سردخانه (دمای 5 درجه سلسیوس، رطوبت 85%)در دو سال بررسی شد. نتیجهها نشان داد میوه در زمان برداشت روی پایهی سیترنج کمترین و در دوره نگهداری روی پایه سیتروملو بالاترین مقدار آبمیوه را داشت. مقدار TI (03/6 تا 8/6 در زمان برداشت) در دوره نگهداری کاهش ولی مقدار هدایت الکتریکی افزایش یافت. شاخص طعم (TSS/TA) در زمان برداشت در میوه روی پایه نارنج با مقدار 43/9 بیشترین و روی پایه فلائینگدراگون با مقدار 83/7 کمترین بود که در دوره انبارداری افزایش یافت.گسترش رنگ پوست در میوه روی پایه سیترنج کمترین بود. میوه در زمان برداشت روی پایه نارنج بهطور معنیداری فنول بیشتری داشت. مقدار ویتامین C پوست میوه روی پایه فلائینگدراگون هم در زمان برداشت و هم در دوره نگهداری، در هر دو روش نگهداری بهطور معنیداری بیشتر از دیگر پایهها بود. مقدار ظرفیت آنتیاکسیدانی بسته به نوع بافت میوه و پایه متفاوت بود. از نظر حسی، میوهها تا روز 20 انبارداری رضایتبخش بودند اما در نمونهبرداری روزهای 40 و 60 بهویژه در انبار معمولی، میوه روی پایه نارنج امتیاز کمتری (بهترتیب 67/4 و 67/3) داشت. بهطورکلی، یاشار روی پایه پونسیروس ارزش غذایی و درصد آب مناسبی در دوره انبارداری داشت.
فتاحیمقدم جواد، سیدقاسمی سیده الهام، محمدعلیان یعقوب. اثر پایه بر کیفیت میوه نارنگی یاشار در زمان برداشت و انبارداری . مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1396; 18 (2) :177-194