مرکبات جز گیاهان حساس به شوری میباشند. در پژوهش حاضر واکنش دانهالهای نارنج سهبرگ در شرایط تنش شوری و در حضور Arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) مورد بررسی قرار گرفت. دانهالهای ۴۰ روزه نارنج سهبرگ، ۱۷۵ روز پس از مایهزنی با سه گونه AMF در ۵ سطح بهصورت ترکیبی شاملGlomus mosseae + Glomus intraradices ، Glomus mosseae + Glomus hoi، Glomus hoi + Glomus intraradices،Glomus mosseae + Glomus intraradices + Glomus hoi و بدون مایهزنی (شاهد)، بهمدت ۴۵ روز در برابر غلظتهای صفر (شاهد)، ۳۵ و ۷۰ میلیمولار کلرید سدیم قرار گرفتند. میکوریزاسیون بهویژه با ترکیبG. hoi +G. mosseae موجب افزایش محتوای نسبی آب برگ، کلروفیل و اسمولیتها شد. کاهش قابل توجهی در مقدار مالوندیآلدئید و پراکسید هیدروژن در برگهای دانهالهای مایکوریزی نسبت به دانهالهای غیرمایکوریزی مشاهده گردید. با افزایش شوری، غلظت سدیم و کلر در برگ بهطور معنیداری افزایش و غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم کاهش یافت. از سوی دیگر، مایهزنی با AMF منجر به افزایش معنیدار غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم در دانهالهای مایکوریزی گردید. بهطور کلی، همزیستی AMF توانست از راه افزایش مادهای غذایی برگ و کاهش آسیب اکسیداتیو به دانهالهای نارنج سهبرگ در برابر شوری کمک موثری نماید.
Esna-Ashari M, Hadian Deljoo M. Enhancing Salinity Stress Tolerance in Poncirus trifoliata L. Using Arbuscular Mycorrhizal Fungi. IJHST 2019; 20 (1) :31-40 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-239-fa.html
اثنی عشری محمود، هادیان دلجو مرضیه. بهبود تحمل تنش شوری در نارنج سه برگ (Poncirus trifoliata L.) با استفاده از قارچهای مایکوریزا آربوسکولار. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1398; 20 (1) :31-40