بخش تحقیقات گیاه پزشگی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،اصفهان، ایران
چکیده: (1707 مشاهده)
فلفل (Capsicum sp.) از جمله گیاهانی است که بهدلیل گوناگونی زیاد،بهصورت زینتی، خوراکی و دارویی مصرف دارد. برای بررسی گوناگونیژنتیکی 37 نژادگان مختلف فلفل، شامل انواع نژادگانهای فلفلزینتی و خوراکی متحمل و حساس به بیماری بوتهمیری Phytophthoracapsici، از نشانگرهای ریختشناسی و ISSR بهترتیب با 47 ویژگی و 20 آغازگر استفاده شد. نتیجههای تجزیه نشانگرهای ISSR نشان داد که 19 آغازگر از 20 آغازگر مورد استفاده، باندهای چندشکل نشان دادند. در مجموع 188 نوار تولید شد که 185 نوار چندشکل بودند. میانگین درصد چندشکلی در نشانگرهای ISSR، 5/98 بود و بهطور میانگین 9/9 نوار چندشکل در هر آغازگر تولید شد. درصد چندشکلی از 78 تا 100 % متغیر بود. میانگین محتوای دادههای چندشکلی 449/0 بود. براساس نتیجههای تجزیه ISSR، نژادگانها به 5 گروه اصلی تقسیم شدند. ویژگیهای ریختشناسی نیز نژادگانها را به 5 گروه تقسیم نمود. ضریبهمبستگی بین ضرایب تشابه مولکولی و ریختشناسی غیرمعنیدار بود. نتیجههای بررسی تحمل به بیماری بوتهمیری نشان داد پنج نژادگان متحمل شامل رقمهای کد 11، 19، 23، 32 و 37 از گروه فلفلهای زینتی و کشیده بودند. در بررسی ارتباط بین گوناگونی ژنتیکی و میزان تحمل به بیماری، پنج نژادگان متحمل بهجز رقم کد 37 در یک گروه ریختشناسی و همگی در چهار گروه مولکولی متفاوت قرار گرفتند.
Mohammad Bagheri L, Nasr Esfahani M, Abdossi V, Naderi D. Morpho-Genetic Diversity of tolerant and Susceptible Ornamental and Edible Pepper Genotypes to Damping-off Disease (Phytophthora capsici). IJHST 2019; 20 (3) :321-336 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-237-fa.html
محمدباقری لیلا، نصراصفهانی مهدی، عبدوسی وحید، نادری داود. گوناگونی مورفوژنتیکی نژادگانهای فلفل زینتی و خوراکی متحمل و حساس به بیماری بوتهمیری (Phytophthora capsici). مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1398; 20 (3) :321-336