پژوهشکده انگور و کشمش، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر
چکیده: (3673 مشاهده)
شناسایی رقمهای انگور بر اساس شاخصهای کیفی و تغذیهای میوه، بهمنظور عرضه هدفمند در بازارهای داخلی و خارجی اهمیت بالایی دارد. در این پژوهش، ویژگیهای کمی و کیفی پنج رقم انگور تجاری شامل بیدانهسفید، بیدانهقرمز، فخری، شاهانی و میرزایی در یک تاکستان تجاری واقع در روستای جوزان ملایر در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با پنج تیمار (رقم) و سه تکرار (در هر تکرار دو تاک) بررسی شد. تاکها با شرایط هرس و رشد یکسان انتخاب شدند و تا زمان برداشت در فاصلههای زمانی مشخص، زیر نظر بودند. میوهها بر اساس شاخص درجه بریکس در شهریور برداشت و ویژگیهای کمی شامل وزن خوشه، وزن 20 حبه، تعداد دانه در حبه، درصد وزن پوست به حبه، وزن خشک، چگالی و ویژگیهای کیفی میوه مانند pH، اسیدقابلتیتر، مادههای جامد محلول، آنتوسیانین، ویتامین C، فلاونوئید، فنل کل، فنولیک اسیدها، ظرفیت آنتیاکسیدانی و عنصرهای پتاسیم، منیزیم، آهن و روی اندازهگیری شد. بر اساس نتیجهها، اختلاف معنیداری بین رقمهای مختلف از نظر وزنخوشه، چگالی، وزنخشک، وزن حبه، تعداد دانه در حبه، درصد وزن پوست به حبه در سطح احتمال 1% مشاهده شد. بیشترین وزنخوشه و چگالی مربوط به رقم میرزایی و کمترین آن مربوط به رقم بیدانهقرمز بود. از نظر وزن خشک، بیشترین مقدار مربوط به رقم فخری و کمترین آن مربوط به رقم بیدانهسفید بود. رقمها از نظر مادههای جامد محلول، آنتوسیانین، فلاونوئید، فنول کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی تفاوت معنیداری در سطح احتمال %1 نشان دادند. بیشترین مادههای جامد محلول مربوط به رقم فخری و کمترین مربوط به شاهانی بود. بیشترین و کمترین مقدار آنتوسیانین بهترتیب مربوط به رقمهای شاهانی و فخری بود، همچنین بیشترین غلظت فلاونوئید مربوط به رقم شاهانی و کمترین آن مربوط به رقم میرزایی بود. بیشترین غلظت فنول کل نیز مربوط به رقم شاهانی بود. از نظر اسیدهای فنولی بیشترین غلظت گالیکاسید، کاتچین، رسوراترول، کوئرستین، الاجیکاسید و کافئیکاسید با اختلاف معنیداری نسبت به دیگر رقمها در رقم شاهانی یافت شد.
Phenolic acids, Flavonoids, Antioxidant Capacity and Minerals Content in Fruit of Five Grapevine Cultivars. IJHST 2017; 18 (1) :89-102 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-228-fa.html
کریمی روح الله، میرزایی فرزاد، رسولی موسی. فنولیک اسیدها، فلاونوئیدها، ظرفیت آنتیاکسیدانی و عنصرهای معدنی میوه پنج رقم انگور. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1396; 18 (1) :89-102