در این پژوهش، تحمل به تنش شوری ریزنمونههای شاخساره دو رقم گلابی هروسوئیت و بارتلت، در شرایط کشت درونشیشهای آزمایش شد. تیمار شوری در سه سطح صفر (شاهد)، 80 و 120 میلیمولار کلرید سدیم در محیط کشت پرآوری جامد (QL)، روی ریزنمونههای شاخساره گلابی اعمال شد. پس از شش هفته، نتیجهها نشان داد که شوری، باعث کاهش معنیدار وزن تر و خشک، طول شاخساره و شمار برگ شاخسارهها در هر دو رقم گلابی شد، اما این روند کاهش در رقم بارتلت شدیدتر بود. بیشترین شاخص آسیب شوری در تیمار 120 میلیمولار کلرید سدیم بهترتیب با 41/1 و 72/1 برای رقمهای هروسوئیت و بارتلت مشاهده شد. فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی با افزایش شوری افزایش یافت. بیشترین فعالیت آنزیم پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز در رقم هروسوئیت و در تیمار 120 میلیمولار نمک مشاهده شد. رقم هروسوئیت در مقایسه با رقم بارتلت، از نظر مقدار پرولین و حفظ نسبت بالای پتاسیم به سدیم در بافت شاخساره در موقعیت برتری قرار داشت. ریزنمونههای دو رقم گلابی در شرایط کشت درونشیشهای در مورد بیشتر شاخصهای ارزیابی شده، نمایش متفاوتی از مقدار تحمل به تنش شوری کلرید سدیم نشان دادند و رقم هروسوئیت تحمل بالاتری، داشت.
Comparison of Salinity Stress Tolerance of Two Pear Cultivars Harrow Sweet and Bartlett under In Vitro Conditions. IJHST 2017; 18 (1) :47-56 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-221-fa.html
مالمیر حمید، سلیمانی علی، نیکزاد اعظم، بیگدلو وحید، رضوی فرهنگ، عمارلو علی. مقایسه تحمل به تنش شوری دو رقم گلابی در شرایط کشت درونشیشهای. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1396; 18 (1) :47-56