جنس آویشن به دلیل خاصیت دارویی و زیستی یکی از جنسهای مهم و به طور کامل شناخته شده است.آویشن شیرازی و دنایی دو گیاه دارویی ارزشمند هستند که در طب سنتی ایران به طور گسترده از دیرباز استفاده میشدهاند. اسانس این گونهها یک منبع غنی از تیمول است و به همین دلیل ویژگی ضد میکروبی و ضد اکسیدانی دارد. در این پژوهش اندام هوایی گیاهان آویشن شیرازی و آویشن دنایی در مرحله رشد زایشی جمعآوری و در سایه خشک شدند. عمل اسانسگیری برای هر گیاه با استفاده از دستگاه کلونجر در 3 تیمار زمانی یک، دو و سهساعته و با 3 تکرار انجام شد. اسانسهای استخراج شده هر تیمار با هم مخلوط و ترکیب اسانسهای مخلوط شده با دستگاه GC و GC/MSشناسایی و تجزیه تحلیل شدند. بیشترین درصد اسانس در گیاه آویشن شیرازی در تیمار دو ساعت و در گیاه آویشن دنایی در تیمار یک و سه ساعت مشاهده شد. در گیاه آویشن شیرازی ترکیبهای مهم کارواکرول (2/29%) و تیمول (6/27%) در تیمار دو ساعت، لینالول (5/19%) و ترکیبهای گاما-ترپینن (1/6%) و پاراسیمن (8/4%) در تیمار سه ساعت و در گیاه آویشن دنایی ترکیبهای مهم تیمول (7/36%)، ژرانیول (7/12%) و بورنئول (6/4%) در تیمار یک ساعت، ارواکرول (4/30%) در تیمار دو ساعت و لینالول (5/6%) در تیمار سه ساعت بیشترین مقدار راداشتند. بر اساس مشاهدهها و نتیجههای بهدست آمده بهترین زمان استخراج اسانس آویشن شیرازی، دو ساعت و آویشن دنایی، یک ساعت میباشد، بنابراین هزینههای این فرایند بر اساس نتیجههای بهدست آمده محاسبه، تأمین و از صرف هزینههای اضافی در استخراج اسانس این دو گیاه جلوگیری میشود. جنس آویشن به دلیل خاصیت دارویی و زیستی یکی از جنسهای مهم و به طور کامل شناخته شده است.آویشن شیرازی و دنایی دو گیاه دارویی ارزشمند هستند که در طب سنتی ایران به طور گسترده از دیرباز استفاده میشدهاند. اسانس این گونهها یک منبع غنی از تیمول است و به همین دلیل ویژگی ضد میکروبی و ضد اکسیدانی دارد. در این پژوهش اندام هوایی گیاهان آویشن شیرازی و آویشن دنایی در مرحله رشد زایشی جمعآوری و در سایه خشک شدند. عمل اسانسگیری برای هر گیاه با استفاده از دستگاه کلونجر در 3 تیمار زمانی یک، دو و سهساعته و با 3 تکرار انجام شد. اسانسهای استخراج شده هر تیمار با هم مخلوط و ترکیب اسانسهای مخلوط شده با دستگاه GC و GC/MSشناسایی و تجزیه تحلیل شدند. بیشترین درصد اسانس در گیاه آویشن شیرازی در تیمار دو ساعت و در گیاه آویشن دنایی در تیمار یک و سه ساعت مشاهده شد. در گیاه آویشن شیرازی ترکیبهای مهم کارواکرول (2/29%) و تیمول (6/27%) در تیمار دو ساعت، لینالول (5/19%) و ترکیبهای گاما-ترپینن (1/6%) و پاراسیمن (8/4%) در تیمار سه ساعت و در گیاه آویشن دنایی ترکیبهای مهم تیمول (7/36%)، ژرانیول (7/12%) و بورنئول (6/4%) در تیمار یک ساعت، ارواکرول (4/30%) در تیمار دو ساعت و لینالول (5/6%) در تیمار سه ساعت بیشترین مقدار راداشتند. بر اساس مشاهدهها و نتیجههای بهدست آمده بهترین زمان استخراج اسانس آویشن شیرازی، دو ساعت و آویشن دنایی، یک ساعت میباشد، بنابراین هزینههای این فرایند بر اساس نتیجههای بهدست آمده محاسبه، تأمین و از صرف هزینههای اضافی در استخراج اسانس این دو گیاه جلوگیری میشود.
Investigation of the Effect of Extraction Duration on the Essential Oil Content and Composition of Zataria multiflora and Thymus daenensis under Flowering Stages. IJHST 2016; 17 (2) :181-192 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-155-fa.html
نجفیان شراره، شاهچراغی محمدعلی، روشن وحید. اثر مدت زمان استخراج بر محتوا و ترکیبهای اسانس دو گونه آویشن شیرازی و دنایی در مرحله گلدهی . مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1395; 17 (2) :181-192