ویژگیهای مختلف خاک میتواند بر قابلیت استفاده عنصرهای غذایی و جذب آنها بهوسیله گیاه، رشد آن و کیفیت میوه اثر بگذارد. این پژوهش با هدف بررسی وضعیت عنصرهای غذایی خاک و برگ درختان پرتقال واشنگتن ناول و ارتباط آن با کیفیت میوه در دو باغ با ویژگیهای خاکی متفاوت و مدیریت تغذیهای مشابه صورت گرفت. نمونههای خاک، برگ و میوه از دو باغ که دارای مدیریت مشابهی بودند برداشت شد و ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاکها، قابلیت استفاده عنصرهای غذایی، مقدار عنصرهای معدنی برگ و ویژگیهای کیفی میوه اندازهگیری شد. نتیجهها نشان داد که قابلیت استفاده همه عنصرهای غذایی در حد بهینه، اما قابلیت استفاده فسفر، روی و مس در خاکهای باغ اول بهطور معنیداری بیشتر از خاکهای باغ دوم بود ولی برای پتاسیم نتیجههای عکس مشاهده شد. نمونه های برگ درختان باغ اول، پتاسیم و اهن کمتر و فسفر بیشتری داشتند. در باغ اول، پوست میوه نازکتر، نسبت گوشت به پوست بیشتر، مادههای جامد محلول بیشتر، اسیدیته کل کمتر و نسبت مادههای جامد محلول به اسیدیته کل بیشتر بود. رابطه مثبت و معنیداری بین مقدار پتاسیم و فسفر برگ با وزن و ضخامت پوست میوه، مادههای جامد محلول، اسیدیته کل و نسبت مادههای جامد محلول به اسیدیته کل بهدست آمد.
Amin H, Mirsoleimani A, Najafi-Ghiri M. Quantitative and Qualitative Characteristics of Washington Navel Orange of Two Orchards with Different Soil Properties in Darab, Fars Province. IJHST 2018; 18 (4) :353-364 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-150-fa.html
امین حسین، میرسلیمانی عباس، نجفی قیری مهدی. ویژگیهای کمی و کیفی پرتقال واشنگتن ناول در دو باغ با ویژگیهای خاکی متفاوت در داراب، استان فارس. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1396; 18 (4) :353-364