:: جلد 24، شماره 2 - ( تابستان 1402 ) ::
جلد 24 شماره 2 صفحات 316-303 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر میزان تجمع سرمایی و گرمایی بر شکوفایی جوانه‌‌ها و گل‌دهی کیوی‌‌فروت رقم هایوارد (Actinidia deliciosa cv. Hayward)
محمود قاسم نژاد ، مریم میرارضگر ، رضا فتوحی قزوینی
دانشگاه گیلان
چکیده:   (88 مشاهده)
میزان سرمای دریافتی و تجمع گرمایی که از عوامل اصلی و تأثیر‌‌گذار در گل‏دهی و تولید محصول در درختان میوه مناطق معتدله هستند، تحت تأثیر تغییرات اقلیمی و نوسانات دمایی قرار دارند. در این پژوهش نیاز سرمایی جوانه‏های گل در کیوی‌فروت رقم هایوارد بر اساس مدل‌‌های دینامیک و ساعت سرمایی و نیاز گرمایی بر اساس مدل درجه ساعت رشد (GDH) بررسی شد. نتایج نشان داد که وقوع دمای بالا در مرحله تورم جوانه‌‌ و یا پنبه‌‌زنی مراحل فنولوژی جوانه‌‌ها را نسبت به شاهد تسریع کرد. همچنین کاهش سرما و برطرف نشدن کامل نیاز سرمایی منجر به تأخیر مراحل فنولوژی جوانه شد. به‏علاوه یک ارتباط خطی و معنا‏‏‏‏‏دار بین نیاز گرمایی و سرمایی برای شکفتن جوانه‌‌ها وجود دارد. بنابراین، در کیوی‏فروت رقم هایوارد زمان گل‏دهی به‏طور معنا‌‌داری تحت تأثیر برهمکنش سرمای دریافتی و تجمع گرمایی قرار گرفت. در قلمه‏هایی که 954 و 1194 ساعت سرما دریافت کردند، نیاز گرمایی برای شکفتن جوانه‏های رویشی به‏ترتیب 10543 GDH و 8251  GDH بود. با تداوم دریافت سرما در جوانه‌‌ها، نیاز گرمایی برای شکفتن آنها کاهش یافت و گلدهی در دوره‏های کوتاهتری انجام شد. همچنین نتایج نشان داد مقدار تأمین نیاز سرمایی بر درصد شکفتن جوانه‏ها و تعداد گل تشکیل شده مؤثر است. در کیوی‌فروت رقم هایوارد نیاز سرمایی برای شکفتن حداکثری جوانه‏های رویشی حدود 725 ساعت سرما  و برای حداکثر گل‏دهی بیش از 954 ساعت سرما بود.
واژه‌های کلیدی: شکوفایی جوانه، نیاز سرمایی، مدل‌‌ دینامیک، سقط گل‌‌ها
متن کامل [PDF 1511 kb]   (61 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میوه کاری(میوه های ریز، معندله و سردسیری، نیمه گرمسیری، میوه‌های خشک)
دریافت: 1401/10/6 | پذیرش: 1402/1/26 | انتشار: 1402/10/20


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 24، شماره 2 - ( تابستان 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها