:: جلد 23، شماره 2 - ( تابستان 1401 ) ::
جلد 23 شماره 2 صفحات 204-191 برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر هیومیک اسید و قارچ مایکوریز بر برخی ویژگی‌‌های مورفولوژیک و فیزیولوژیک ژربرا
هاجر آفرین ، زهره جبارزاده ، محسن برین
دانشگاه ارومیه
چکیده:   (942 مشاهده)
     به‌منظور بررسی اثر هیومیک اسید و قارچ مایکوریز بر رشد ژربرا رقم دانی، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح به طور کامل تصادفی با دو فاکتور و سه تکرار در شرایط کشت هیدروپونیک اجرا شد. فاکتور اول، شامل هیومیک اسید در 4 غلظت صفر (شاهد)، 500، 1000 و 2000 میلیگرم‌‌ در ‌‌لیتر بهصورت کاربرد در محیط‌‌کشت و فاکتور دوم، دو سطح قارچ مایکوریز (بدون مایکوریز و مایکوریزدار) به‌صورت مایه‌زنی ریشه بود. ویژگی‌هایی مانند تعداد برگ، قطر وردمان، وزن تر و خشک ریشه، قطر گل، قطر و تعداد ساقه گلدهنده، زمان از ظاهر‌‌شدن غنچه تا شکوفایی گل، میزان فنول کل، درصد آلودگی ریشه با قارچ و همین طور فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز و پراکسید هیدروژن اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان دادند که تیمارهای هیومیک اسید  و قارچ مایکوریز باعث افزایش در تعداد برگ، قطر وردمان و وزن تر و خشک ریشه و فعالیت آنزیم‌‌های آنتی‌‌اکسیدانی و کاهش زمان از ظهور غنچه تا شکوفایی نسبت به گیاهان تیمار نشده شدند. میزان فنول در اثر کاربرد غلظت‌‌های 1000 و 2000 میلی‌‌گرم در لیتر هیومیک اسید و مایکوریز افزایش معنی‌‌داری نسبت به گیاهان شاهد داشت. کاربرد همزمان هیومیک اسید و مایکوریز در بهبود برخی ویژگی‌‌های مورفولوژیک و فیزیولوژیک ژربرا کارا بودند و کاراترین تیمار، کاربرد هیومیک اسید  1000 میلی‌‌گرم در لیتر به همراه مایکوریز بود.
 
واژه‌های کلیدی: آسکوربات پراکسیداز، آلودگی ریشه، پراکسیدهیدروژن، ژربرا، فنول کل
متن کامل [PDF 1397 kb]   (356 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: گیاهان زینتی
دریافت: 1399/10/21 | پذیرش: 1400/6/26 | انتشار: 1401/6/17


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 23، شماره 2 - ( تابستان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها