به منظور بررسی تأثیر روشهای مختلف پرایمینگ و اندازه بذر، بر عملکرد، اجزای عملکرد و برخی ویژگیهای مرتبط با انبارمانی سوخ نژادگانهای پیاز خوراکی، این پژوهش در دوسال زراعی (1391-1390و 1392-1391) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل پرایمینگ در چهار سطح (هیدرو پرایمینگ با آب مقطر، اسمو پرایمینگ بانیترات پتاسیم، پرایمینگ با استفاده از محلول اسید آمینه فولامین 2% و شاهد (بدون پرایمینگ)، اندازه بذر در سه سطح (ریز با قطر 6/2، متوسط با قطر 8/2 و درشت با قطر 3 میلیمتر) و نژادگان در دو سطح (قرمزآذرشهر و زرقان فارس) بود. ویژگیهای عملکرد کل، وزن، قطر و طول سوخ، ارتفاع گیاه، تعداد برگ، قطر گردن، قطر طبق، تعداد پوست پیاز، تعداد مرکز، تعداد و قطر لایه خوراکی (فلس) بررسی شد. نتیجههای تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثر پیشتیمار و اندازه بذر روی تمام ویژگیهای نژادگانهای مورد بررسی از نظر آماری در سطح احتمال1 % معنیدار بود. برهمکنش اندازه بذر × پیشتیمار بر ویژگیهای عملکرد کل، وزن سوخ، ارتفاع بوته و تعداد فلس معنیدار شد. همچنین نتیجهها نشان داد که پرایمینگ بذر موجب بهبود عملکرد کل و اجزای عملکرد ش به طوری که مقایسه میانگین تیمارها نشان داد بیشترین عملکرد(37/59 تن در هکتار) به پرایمینگ با ماده فولامین و کمترین آن ( 41/38 تن در هکتار) به تیمار شاهد تعلق داشت. همچنین مقایسه میانگینها نشان داد که عملکرد بذرهای درشت برابر 80/58 و عملکرد کل بذرهای ریز برابر 89/37 تن در هکتار بود. در پایان جهت کشت پیاز استفاده از بذرهای درشت و پرایمینگ با اسید آمینه فولامین در شرایط مشابه آزمایش قابل توصیه است.
Effect of Seed Size and Pre- Sowing Treatment on Yield, Yield Component and Some Storage Characteristices on Onion Genotypes. IJHST 2016; 17 (1) :117-134 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-79-fa.html
ایزدخواه شیشوان موسی، تاج بخش شیشوان مهدی، جلیلیان جلال جلیلیان، پاسباناسلام بهمن. اثر روشهای مختلف پیشتیمار و اندازه بذر بر عملکرد اجزا عملکرد و برخی ویژگیهای مرتبط با انبارمانی سوخ نژادگانهای پیاز خوراکی . مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1395; 17 (1) :117-134