گل رز شاخهبریدهبهدلیل ارزش زینتی و اقتصادی بالا نیازمند بهبود راهکارهای افزایش طول عمر پس از برداشت است. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر نانوذرات نقره، نانوگرافن اکساید و آب فعالشده با پلاسما بهصورت جداگانه و ترکیبی بر ویژگیهای فیزیولوژیک و عمر گلجایی گل رز انجام شد. برای ارزیابی عمر گلجایی، آزمایش نخست در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار و هشت تیمار شامل آب مقطر، آب مقطر + نانوذرات نقره، آب مقطر + نانوگرافن اکساید، آب مقطر + نانوذرات نقره + نانوگرافن اکساید، آب پلاسما، آب پلاسما + نانوذرات نقره، آب پلاسما + نانوگرافن اکساید و آب پلاسما + نانوذرات نقره + نانوگرافن اکساید اجرا شد. بهمنظور بررسی تغییرات صفات فیزیولوژیک در طول زمان، آزمایش دوم بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار طراحی گردید؛ فاکتور اول همان هشت تیمار آزمایش نخست و فاکتور دوم زمان نمونهبرداری در سه بازهسه، شش و 15 روز پس از اعمال تیمارها بود. نتایج نشان داد که تیمار آب پلاسما + نانوذرات نقره + نانوگرافن اکساید بیشترین اثر مثبت را بر افزایش صفات وزن تر (3/143 گرم)، وزن خشک گل (39/6 گرم)، قطر گل (33/74 میلیمتر) و مقدار جذب محلول (45/0 میلیلیتر بر گرم) در روز سوم داشت. همچنین، این تیمار طولانیترین عمر گلجایی (۲۶ روز) را ایجاد کرد. در بررسی تعداد باکتری در محلول، تیمار آب مقطر + نانوذرات نقره + نانوگرافن اکساید و آب پلاسما + نانوذرات نقره + نانوگرافن اکساید کمترین آلودگی میکروبی را در روز پایانی نشان دادند. علاوه بر این، کمترین تعداد باکتری در ساقه مربوط به تیمار آب پلاسما + نانوذرات نقره بود. در مقابل، تیمار آب مقطر بهتنهایی ضعیفترین عملکرد را در همه شاخصها نشان داد. بهطور کلی، نتایج بیانگر آن است که ترکیب آب پلاسما، نانوذرات نقره و نانوگرافن اکساید بهعنوان یک راهکار نوین میتواند بهبود قابل توجهی در کیفیت و افزایش عمر پس از برداشت گل رز شاخهبریده رقم آنجل ایجاد نماید.
Shamsi Shalmani T, Nikkhah R, Abdi G. Enhancement of Postharvest Longevity of Angel Rose Cut Flowers through Silver Nanoparticles, Graphene Oxide, and Plasma Water. IJHST 2025; 26 (1) :97-110 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-729-fa.html
شمسی شلمانی تهمینه، نیکخواه رحیم، عبدی غلامرضا. ارتقاء عمر پس از برداشت گل رز شاخه بریده رقم آنجل با استفاده از نانوذرات نقره، نانوگرافن اکساید و آب پلاسما. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1404; 26 (1) :97-110