اثر سالیسیلیک اسید بر برخی ویژگیهای رویشی و فیزیولوژیکی دانهالهای بادام تلخ در شرایط تنش کلرید سدیم
|
اعظم امیری، بهرام بانینسب |
|
|
چکیده: (5710 مشاهده) |
بادام از جمله درختهای میوهای است که کشت و پرورش آن در ایران قدمتی طولانی دارد. با وجود اینکه این درخت جزو گیاهان به نسبت حساس به شوری طبقه بندی شده اما در سالهای اخیر کیفیت پایین آب آبیاری و افزایش شوری خاک سبب کاهش تولید این گیاه شده است. نقش سالیسیلیک اسید در سازوکارهای دفاعی گیاهان در شرایط تنش نشاندهنده اثر این ماده در کاهش اثرهای تنش شوری در گیاهان است. بنابراین آزمایشی به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید بر کاهش اثرهای نامطلوب تنش شوری در دانهالهای بادام تلخ به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کامل تصادفی با سه غلظت کلرید سدیم (0، 40 و80 میلیمولار) و سه غلظت سالیسیلیک اسید (0، 5/0 و 1 میلیمولار) انجام شد. نتیجهها نشان داد تنش شوری برخی ویژگیهای رشد رویشی و محتوای آب نسبی برگ را کاهش و مقدار نشت یونی و پرولین برگ را افزایش داد. کاربرد سالیسیلیک اسید مقدار پرولین را کاهش و محتوای آب نسبی برگ را افزایش داد و همچنین شاخص کلروفیل برگ را بهبود بخشید، اما نشت یونی از کاربرد این ماده اثر نگرفت. در مجموع نتیجهها بهبود نشانههای تنش و آسیبها در دانهالهای تیمار شده توسط سالیسیلیک اسید را نشان داد و مشخص ساخت که سالیسیلیک اسید میتواند پاسخ گیاه به تنش شوری را بهبود بخشد. |
|
واژههای کلیدی: بادام، سالیسیلیک اسید، شوری، ویژگیهای رویشی، ویژگیهای فیزیولوژیک |
|
متن کامل [PDF 3768 kb]
(2291 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1395/12/10 | پذیرش: 1395/12/10 | انتشار: 1395/12/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|