میوه انار یک منبع غنی از ترکیبهای زیستفعال مانند پلیفنولها، آنتوسیانینها، تاننها و فلاونوئیدها است. در سالهای اخیر، کاربرد اسیدهای آمینه به عنوان یک روش موثر و ایمن به منظور افزایش کیفیت تغذیهای محصولات کشاورزی مطرح است. بنابراین، این پژوهش با هدف بهبود ارزش تغذیهای میوه انار رقم رباب نیریز از طریق محلولپاشی برگی اسیدآمینه فنیلآلانین انجام شد. آزمایش روی درختهای 15 ساله انار رقم رباب نیریز در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در یک باغ تجاری واقع در شهرستان نیریز، استان فارس طی سالهای 1398 و 1399 صورت گرفت. تیمار اسیدآمینه فنیلآلانین به صورت محلولپاشی برگی در مرحله قبل از برداشت (20، 40 و 60 روز قبل از برداشت) و در غلظتهای (صفر، 1، 5 و 10 میلیمولار) به کار برده شد. نتایج نشان داد که میزان مواد جامد محلول، اسید قابل تیتراسیون و ویتامین ث با کاربرد فنیلآلانین نسبت به شاهد افزایش یافت. علاوه بر این، تیمار فنیلآلانین فعالیت آنزیم PAL (26/45 درصد نسبت به شاهد) را افزایش داد که با توجه به نقش این آنزیم در مسیر فنیلپروپانوئیدها میتواند مسئول افزایش فنول کل (97/24 درصد نسبت به شاهد)، فلاونوئید کل (89/44 درصد نسبت به شاهد) و آنتوسیانین کل (57/58 درصد نسبت به شاهد) در میوههای تیمار شده با فنیلآلانین باشد. یافتههای این پژوهش نشان داد که تیمار محلولپاشی با اسیدآمینه فنیلآلانین در مرحله قبل از برداشت به ویژه در غلظتهای 5 و 10 میلیمولار میتواند با بهبود پارامترهای کیفی و بیوشیمیایی باعث افزایش کیفیت تغذیهای میوههای انار شود. بنابراین فنیلآلانین به عنوان یک محرک زیستی میتواند یک راهبرد مناسب جهت بهبود کیفیت تغذیهای میوه انار در باغات عمل کند.
Sadeghi E, Babalar M, Askari Sarcheshmeh M A, Fattahi Moghaddam M R. Effect of Foliar Spray of Phenylalanine on Improvement of Qualitative and Biochemical Fruit Traits of Pomegranate (Punica granatum L.) Cultivar ‘Rabab-e Neyriz’. IJHST 2024; 25 (3) :319-332 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-687-fa.html
صادقی اسماعیل، بابالار مصباح، عسکری سرچشمه محمدعلی، فتاحی مقدم محمدرضا. اثر محلولپاشی برگی اسیدآمینه فنیلآلانین بر بهبود صفات کیفی و بیوشیمیایی میوه انار (Punica granatum L.) رقم ’رباب نیریز‘. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1403; 25 (3) :319-332