بخش تحقیقات علوم زراعی- باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران.
چکیده: (1820 مشاهده)
گردهافشانی برایدستیابیبهمحصولاقتصادیدرفندقبسیارمهماست. این پژوهشبهصورتفاکتوریلدرقالب طرح بلوکهایکاملتصادفیدرسهتکرارانجام شد. دراینبررسی، تأثیر دانههای گرده Gercheh، پشمینه، شصتک وحالت خودگردهافشانی رویویژگیهای میوهومغزروند، فرتیل و گرداشکورات موردبررسیقرارگرفت. نتیجههایبررسی فنولوژیگلدهی نشاندادکه رقمهایمورد بررسی نرپیشرس (پروتاندر) بودند. زمانبازشدنگلنردرروند و فرتیل از میانه دی تا انتهای دی ودرگرداشکورات ازاواخردیتااواسط بهمنوزمانبازشدنگلمادهازاواسطبهمندر روند تااوایلاسفنددر فرتیل متغیربود. براساس نتیجههای این آزمایش، با استفاده ازدانهگرده Gercheh بادانههایگردهقویتروزندهتر، سنگینترین میوهومغزفندق و بیشترین درصد مغز بهترتیب به میزان 04/3 و 48/1 گرم و 69/48 % و کمترین درصدپوکی میوه (94/13) مشاهده شد. امازمانیکه ازدانههایگرده شصتک استفادهشدوزن میوهومغز فندق بهترتیب به 44/2 و 22/1 گرم کاهش یافتودرصد پوکی میوهوبیمغزی نیز به 48/26 % افزایشیافت. درحالت خودگردهافشانی میزانپوکی میوه بهطورمعنیداریافزایشو به 51/87 % رسید و وزنمیوهومغزآنبهشدتکاهشیافت و بهترتیب به 27/1 و 22/0 گرم رسید. در حالت کلی، دانه گرده روی برخی ویژگیهای میوه از جمله وزن میوه، وزن مغز، درصد پوکی و بیمغزی و درصد مغزدار بودن تأثیر داشت و روی شکل میوه و مغز اثر معنیداری نداشت. در بین نژادگانهای گردهزا، Gercheh بیشترین همپوشانی را با گلهای ماده روند، فرتیل وگرداشکورات نشان داد.
Javadi Mojaddad D, Abedi Gheshlaghi E. Effect of Pollen Sources on Nut Characteristics of Some Hazelnut (Corylus avellana) Cultivars in East of Guilan Province. IJHST 2020; 21 (3) :225-236 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-424-fa.html
جوادی مجدد داوود، عابدی قشلاقی ابراهیم. اثر منبع دانه گرده روی برخی از ویژگیهای خشکمیوه رقمهای فندق
در شرق استان گیلان. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1399; 21 (3) :225-236