پژوهش حاضر بهمنظور بررسی تاثیر برخی از تنظیمکنندههای رشد گیاهی بر تغییر ویژگیهای کمی و کیفی انار رقم یوسفخانی و با تاکید بر تاثیر آنها بر کاهش سفتی هسته انار صورت گرفت. در این پژوهش از غلظتهای مختلف کاینتین (10 و 20 میلیگرم در لیتر)، جیبرلیکاسید (10 و 40 میلیگرم در لیتر) و پاکلوبوترازول بهعنوان یک ضدجیبرلین (10، 50، 100 و 200 میلیگرم در لیتر) و از آب مقطر بهعنوان شاهد استفاده شد. محلولپاشی درختان چهار هفته پس از تشکیل میوه صورت گرفت. نتیجهها نشان داد کاربرد کاینتین بهترتیب در غلظت 10 و 20 میلیگرم در لیتر سبب افزایش طول و وزن میوه شد. در مقابل کاربرد پاکلوبوترازول در غلظت 200 میلیگرم در لیتر سبب تشکیل میوههای ریز نسبت به بقیه تیمارها و شاهد گردید. بیشترین درصد بخش خوراکی میوه در تیمار کاینتین و جیبرلیکاسید 10 میلیگرم در لیتر مشاهده شد. تیمارهای تنظیمکنندههای رشد در مقایسه با شاهد روی سفتی هسته اثر معنیداری نشان دادند. کمترین سفتی هسته در تیمار پاکلوبوترازول در غلظت 100 میلیگرم در لیتر اندازهگیری شد. محلولپاشی با تنظیمکنندههای رشد مختلف بر ویژگیهای شیمیایی میوه تاثیر داشت. اگرچه تیمارهای دیگر سبب کاهش مقدار آنتوسیانین کل شدند ولی این کاهش در تیمار پاکلوبوترازول در غلظت 100 میلیگرم در لیتر مشاهده نشد.
Jafari S, Sarikhani H, Ahmadi E, Seyed Morteza Zahedi S M Z. Effect of Some Plant Growth Regulators on Seed Firmness, Quantitative and Qualitative Characteristics of Pomegranate (Punica granatum) cv. Yousefkhani. IJHST 2018; 19 (3) :391-402 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-274-fa.html
جعفری سمیه، ساری خانی حسن، احمدی ابراهیم، زاهدی سید مرتضی. اثر برخی تنظیمکنندههای رشد گیاهی بر سفتی دانه، ویژگیهای کمی و کیفی انار رقم یوسفخانی. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1397; 19 (3) :391-402