:: جلد 18، شماره 1 - ( بهار 1396 ) ::
جلد 18 شماره 1 صفحات 80-67 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر کائولین بر برخی ویژگی‌های فیزیولوژیک و آفتاب سوختگی پرتقال رقم واشنگتن ناول
مریم مظفری فرد، مجید راحمی، الهام اصل مشتاقی
بخش علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
چکیده:   (3579 مشاهده)
یکی از دشواری‌های تولید مرکبات در جنوب ایران، آفتاب سوختگی میوه‌ها در تابستان است. برای جلوگیری از سوختگی برگ و میوه، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌‌های کامل تصادفی در چهار تکرار به‌مدت دو سال ( 1392 و 1391) در یک باغ تجاری در در منطقه‌‌ جونان، شهرستان داراب، استان فارس انجام شد. فاکتور اول سطح‌های 0، 3 و 6% کائولین، فاکتور دوم جهت شمال و جنوب درخت و فاکتور سوم زمان نمونه برداری بود. نتیجه‌های آزمایش نشان داد که تیمار کائولین 3% به‌طور معنی­داری دمای سایه‌سار درخت را کاهش داد. تیمار سطح‌های مختلف کائولین اختلاف معنی‌‌داری با شاهد از نظر کلروفیل کل برگ، بیشینه عملکرد کوانتومی فتوسیستم II (Fv/Fm)، آهنگ فتوسنتز، هدایت روزنه‌‌ای و CO2 زیر روزنه نداشتند، اما تعرق را کاهش دادند. هم‌چنین هر دو غلظت کائولین سبب کاهش سطح، شدت و درصد آفتاب‌‌سوختگی شدند به‌‌گونه‌‌ای که توانستند تا 54% سطح آفتاب سوختگی را کاهش دهند. به‌طور کلی، کائولین 3% بدون اثر بر مقدار فتوسنتز جهت کاهش آفتاب سوختگی در مرکبات به‌ویژه در باغ­های تجاری پرتقال رقم واشنگتن ناول در طول رشد و نمو پیشنهاد می‌شود.
واژه‌های کلیدی: آفتاب سوختگی، تعرق، دمای سایه‌سار، کائولین
متن کامل [PDF 1121 kb]   (2539 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میوه کاری(میوه های ریز، معندله و سردسیری، نیمه گرمسیری، میوه‌های خشک)
دریافت: 1396/12/24 | پذیرش: 1396/12/24 | انتشار: 1396/12/24


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 18، شماره 1 - ( بهار 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها