اثر مدت زمان استخراج بر محتوا و ترکیبهای اسانس دو گونه آویشن شیرازی و دنایی در مرحله گلدهی
|
شراره نجفیان، محمدعلی شاهچراغی، وحید روشن |
|
|
چکیده: (3545 مشاهده) |
جنس آویشن به دلیل خاصیت دارویی و زیستی یکی از جنسهای مهم و به طور کامل شناخته شده است. آویشن شیرازی و دنایی دو گیاه دارویی ارزشمند هستند که در طب سنتی ایران به طور گسترده از دیرباز استفاده میشدهاند. اسانس این گونهها یک منبع غنی از تیمول است و به همین دلیل ویژگی ضد میکروبی و ضد اکسیدانی دارد. در این پژوهش اندام هوایی گیاهان آویشن شیرازی و آویشن دنایی در مرحله رشد زایشی جمعآوری و در سایه خشک شدند. عمل اسانسگیری برای هر گیاه با استفاده از دستگاه کلونجر در 3 تیمار زمانی یک، دو و سه ساعته و با 3 تکرار انجام شد. اسانسهای استخراج شده هر تیمار با هم مخلوط و ترکیب اسانسهای مخلوط شده با دستگاه GC و GC/MS شناسایی و تجزیه تحلیل شدند. بیشترین درصد اسانس در گیاه آویشن شیرازی در تیمار دو ساعت و در گیاه آویشن دنایی در تیمار یک و سه ساعت مشاهده شد. در گیاه آویشن شیرازی ترکیبهای مهم کارواکرول (2/29%) و تیمول (6/27%) در تیمار دو ساعت، لینالول (5/19%) و ترکیبهای گاما-ترپینن (1/6%) و پاراسیمن (8/4%) در تیمار سه ساعت و در گیاه آویشن دنایی ترکیبهای مهم تیمول (7/36%)، ژرانیول (7/12%) و بورنئول (6/4%) در تیمار یک ساعت، ارواکرول (4/30%) در تیمار دو ساعت و لینالول (5/6%) در تیمار سه ساعت بیشترین مقدار راداشتند. بر اساس مشاهدهها و نتیجههای بهدست آمده بهترین زمان استخراج اسانس آویشن شیرازی، دو ساعت و آویشن دنایی، یک ساعت میباشد، بنابراین هزینههای این فرایند بر اساس نتیجههای بهدست آمده محاسبه، تأمین و از صرف هزینههای اضافی در استخراج اسانس این دو گیاه جلوگیری میشود.
جنس آویشن به دلیل خاصیت دارویی و زیستی یکی از جنسهای مهم و به طور کامل شناخته شده است. آویشن شیرازی و دنایی دو گیاه دارویی ارزشمند هستند که در طب سنتی ایران به طور گسترده از دیرباز استفاده میشدهاند. اسانس این گونهها یک منبع غنی از تیمول است و به همین دلیل ویژگی ضد میکروبی و ضد اکسیدانی دارد. در این پژوهش اندام هوایی گیاهان آویشن شیرازی و آویشن دنایی در مرحله رشد زایشی جمعآوری و در سایه خشک شدند. عمل اسانسگیری برای هر گیاه با استفاده از دستگاه کلونجر در 3 تیمار زمانی یک، دو و سه ساعته و با 3 تکرار انجام شد. اسانسهای استخراج شده هر تیمار با هم مخلوط و ترکیب اسانسهای مخلوط شده با دستگاه GC و GC/MS شناسایی و تجزیه تحلیل شدند. بیشترین درصد اسانس در گیاه آویشن شیرازی در تیمار دو ساعت و در گیاه آویشن دنایی در تیمار یک و سه ساعت مشاهده شد. در گیاه آویشن شیرازی ترکیبهای مهم کارواکرول (2/29%) و تیمول (6/27%) در تیمار دو ساعت، لینالول (5/19%) و ترکیبهای گاما-ترپینن (1/6%) و پاراسیمن (8/4%) در تیمار سه ساعت و در گیاه آویشن دنایی ترکیبهای مهم تیمول (7/36%)، ژرانیول (7/12%) و بورنئول (6/4%) در تیمار یک ساعت، ارواکرول (4/30%) در تیمار دو ساعت و لینالول (5/6%) در تیمار سه ساعت بیشترین مقدار راداشتند. بر اساس مشاهدهها و نتیجههای بهدست آمده بهترین زمان استخراج اسانس آویشن شیرازی، دو ساعت و آویشن دنایی، یک ساعت میباشد، بنابراین هزینههای این فرایند بر اساس نتیجههای بهدست آمده محاسبه، تأمین و از صرف هزینههای اضافی در استخراج اسانس این دو گیاه جلوگیری میشود. |
|
واژههای کلیدی: آویشن دنایی، آویشن شیرازی، درصد اسانس، رشد زایشی، طول دوره استخراج اسانس |
|
متن کامل [PDF 741 kb]
(2532 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
گیاهان دارویی دریافت: 1396/7/24 | پذیرش: 1396/7/24 | انتشار: 1396/7/24
|
|
|
|