هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر کاربرد پس از برداشت پلیآمینها بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، ترکیبهای زیستفعال و فعالیت پاداکسنده میوه لیموشیرین بود.میوهها در محلول پوترسین (2 و 4 میلیمولار)، اسپرمیدین (1 و 2 میلیمولار)، اسپرمین (1 و 2 میلیمولار)،یا آب مقطر(شاهد) بهمدت10 دقیقه غوطهور شدند. پس از دو و چهار ماه انبارمانی(دمای 10 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 85 درصد) ارزیابیها انجام شد.بهطورکلی، تیمارها تاثیری بر میزان اسید کل و پیاچ آب میوه نداشتند. با کاربرد پلیآمینها از میزان اتلاف وزن یا کاهش میزان مادههای جامد محلول کل عصاره کاسته شد و شاخص طعم میوههای تیمارشده نسبت به شاهد بهتر بود. با گذشت زمان انبارمانی، محتوای اسید آسکوربیک آب میوهها افزایش یافت، اما میزان فنول کل و فعالیت پاداکسنده کاهش یافت. میوههای تیمارشده با پلیآمینها محتوای اسید آسکوربیک، فنول کل و فعالیت پاداکسنده عصاره بیشتری نسبت به شاهد داشتند. تیمار با هر دو غلظت اسپرمین نسبت به تیمارهای دیگربیشترین کارایی را در حفظ شاخص طعم و محتوای اسید آسکوربیک عصاره داشت. شاخص طعم میوههای تیمارشده با اسپرمین و اسپرمیدین مشابه بود. افزون بر آن، محتوای اسید آسکوربیک میوههای تیمارشده بااسپرمین مشابه با میوههای تیمارشده با 2 میلیمولار اسپرمیدین و پوترسین بود. در نهایت، غوطهوری در اسپرمین 1 میلیمولار موثرترین تیمار کاهنده اتلاف وزنو نگهدارنده محتوای فنول کل و فعالیت پاداکسنده عصاره بود و بهعنوان تیمار برتر جهت حفظ کیفیت میوه لیموشیرین پیشنهاد میگردد.
Taghipour L, Assar P. The Effect of Postharvest Polyamine Application on the Physicochemical Traits, Bioactive Compounds, and Antioxidant Activity of Sweet Lime Fruit. IJHST 2022; 23 (1) :167-178 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-589-fa.html
تقی پور لیلا، عصار پدرام. اثر کاربرد پس از برداشت پلیآمینها بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، ترکیبهای زیستفعال و فعالیت پاداکسنده میوه لیموشیرین. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1401; 23 (1) :167-178