گروه علوم باغبانی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم
چکیده: (836 مشاهده)
مریمگلی ایرانی Salvia mirzayanii L.)) گیاهی دارویی متعلق به خانواده نعناعیان بوده که از گذشتههای دور به علت داشتن خواص دارویی فراوان موردتوجه بوده است به منظور بررسی اثر غلظتهای مختلف اسید آمینه (صفر، 5/0، 1 و 5/1 گرم در لیتر)و مدتزمان نگهداری (صفر، 2، 4 و 6 ماه) در انباربر میزان و تغییرات اسانس مریم گلی ایرانی آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت گلدانی انجام شد. محلولپاشی اسید آمینه تأثیرمثبتیبر صفات رویشی و زایشی اندازهگیری شده گیاه مریمگلی ایرانی و همچنین درصد ترکیبات پس از برداشتداشت. در این بررسی مهمترین ترکیبات موجود در اسانس مریمگلی ایرانی بعد از برداشت، 5-نئو سدرانول (11/20 درصد)، لینالیل استات (52/16) وآلفاترپینیل استات (28/14 درصد) بود. محتوای فنول کل با افزایش سطح محلولپاشی اسید آمینه تا سطح ۱ میلیگرم در لیتر افزایش (۶/۸۲ میلیگرم در لیتر) و پسازآن کاهش یافت و با ادامه نگهداری در انبار به مدت ۶ ماه پس از برداشت به میزان ۱۵/۲۳ درصد نسبت به نگهداری چهارماهه در انبار کاهش یافت. بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی از محلولپاشی اسید آمینه با غلظت 1 میلیگرم در لیتر به دست آمد و انبارمانی به مدت 6 ماه پس از برداشت باعث کاهش آن به میزان ۲۹ درصد نسبت به زمان برداشت شد.براساس نتایج این آزمایش استفاده از اسید آمینه تا غلظت 5/0 گرم در لیتر به منظور حصول حداکثری وزن تر و خشک گیاه توصیه می شود.
Bahador M, Aboutalebi jahromi A, Behroznam B, Roshan V. Changes in the Content and Compositions of Iranian Sage (Salvia Mirzayanii L.) Essential Oil under the Influence of Amino Acid Foliar Application and Storage Duration. IJHST 2024; 25 (1) :47-64 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-632-fa.html
بهادر مریم، ابوطالبی جهرمی عبدالحسین، بهروزنام بهنام، روشن وحید. تاثیر محلول پاشی اسیدهای آمینه بر ترکیبات و میزان اسانس مریمگلی ایرانی (Salvia Mirzayanii L.) در طول دوره انبارمانی. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1403; 25 (1) :47-64