اثر تیمارهای پس از برداشت غوطهوری در آب گرم و قارچکش کاربندازیم بر ویژگیهای حسی، فیزیکوشیمیایی و پاداکسنده تعیینکننده کیفیت درونی و برونیمیوه لیموشیرین (Citrus limettioides Tan.) مطالعه شد. تیمارها شامل ۴ دقیقه غوطهوری در آب گرم 4۵ درجه سلسیوس، 5/0 گرم در لیتر قارچکش کاربندازیم وآب مقطر (شاهد) بود. میوهها در دمای 10 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 85 درصد به مدت 90 روز نگهداری و ارزیابیها در فواصل زمانی 30 روز انجام شد. در مقایسه با میوههای شاهد، میوههای تیمار شده با آب گرم کاهش وزن و پوسیدگی کمتر، شاخص طعم بهتر و میزان بیشتری فنول کل در پوست و اسکوربیک اسید در آب میوه داشتند. پس از یک ماه انبارمانی، آنها سطح فعالیت پاداکسنده آنزیمی بیشتر (سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و گایاکول پراکسیداز) و محتوای پاداکسندههای غیرآنزیمی بیشتری مانند فنول کل در پوست و اسکوربیک اسید در آب میوه در قیاس با شاهد دارا بودند. پس از آن، فعالیت پاداکسنده آنزیمی پوست میوههای تیمار شاهد افزایش یافت در حالی که در میوههای تیمار شده با آب گرم کاهش نشان داد. بر مبنای محتوای پاداکسندههای غیرآنزیمی و ارزیابی حسی پس از 3 ماه انبارمانی، میوههای تیمار شده با آب گرم مطلوبترین کیفیت درونی و برونی را دارا بودند؛ در حالی که میوههای تیمارشده با قارچکش با ظاهری رنگپریده، کمترین کیفیت رنگ پوست و سفتی بافت را داشتند. در این زمان، بررسی میزان پراکسید هیدروژن و فعالیت پاداکسنده آنزیمی پوست نمایانگر تحمیل شرایط تنش و آسیب اکسایشی بیشتر به میوههای تیمار قارچکش نسبت به شاهد بود. بنابراین، تیمار غوطهوری آب گرم بهعنوان روشی ایمن جهت بهبود و افزایش عمر انبارمانی لیموشیرین و جایگزینی مناسب برای قارچکش شیمیایی توصیه میشود.
Taghipour L, Assar P. Postharvest Hot Water Treatment as a Non-Chemical Alternative to Fungicide: Physicochemical Changes and Adaptability to Oxidative Stress in Sweet Lime Fruit. IJHST 2021; 22 (4) :483-496 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-588-fa.html
تقی پور لیلا، عصار پدرام. تیمار پس از برداشت آب گرم به عنوان جایگزین غیر شیمیایی قارچکش: تغییرهای فیزیکوشیمیایی و توانمندی سازگاری به تنش اکسایشی در میوه لیموشیرین. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1400; 22 (4) :483-496