:: جلد 23، شماره 1 - ( بهار 1401 ) ::
جلد 23 شماره 1 صفحات 114-99 برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر کاربرد پس از برداشت ملاتونین بر کاهش خسارت سرمازدگی میوه خیار رقم ناگین
مژگان ندری ، اصغر ابراهیم زاده ، سید مرتضی زاهدی
دانشگاه مراغه
چکیده:   (767 مشاهده)
استفاده از دمای پایین یک روش موثر برای حفظ کیفیت خیار در طول دوره پس از برداشت است، اما با توجه به حساسیت میوه خیار به صدمه سرمازدگی، استفاده از فنون مناسب برای کنترل سرمازدگی می‌تواند روشی مؤثر باشد. به همین ‌‌منظور، مطالعه به‌کارگیری ملاتونین در کنترل آسیب سرمازدگی در محصول خیار، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل بر پایه طرح به‌طور کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل زمان‌های مختلف انبارمانی (شاهد یا روز برداشت، 4، 8 و 12 روز پس از برداشت) و غلظت‌های مختلف ملاتونین (صفر، 1، 10 و 100 میکرومولار) بود. برخی از ویژگی‌های زیست‌‌شیمیایی و فیزیولوژیکی شامل فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز، فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدانی (کاتالاز، سوپراکسیددیسموتاز، آسکوربات پراکسیداز و لیپوکسی ژناز)، مالون‌دی‌آلدهید، محتوای فنول، پروتئین کل، نشت الکترولیت‌ها، مواد جامد محلول کل و سفتی میوه اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد در هر غلظت از ملاتونین با افزایش زمان نگهداری تا 8 روز محتوای فنول و فعالیت آنزیم کاتالاز و لیپوکسی ژناز روندی افزایشی و پس از آن کاهشی داشت. در سوپراکسیددیسموتاز و پروتئین کل، این افزایش تا روز چهارم انبارمانی بود و پس از آن روندی کاهشی نشان داد. همچنین، در هر کدام از سطوح ملاتونین با افزایش زمان انبارداری تا زمان 12 روز، میزان مالون‌دی‌آلدهید و نشت الکترولیت روندی افزایشی نشان دادند، اما سفتی میوه دارای روندی کاهش بود. درصد مواد جامد محلول نیز در هر سطح از ملاتونین با افزایش زمان انبارمانی کاهش داشت که این کاهش در تیمار شاهد مشهودتر بود. همچنین، در هر غلظت‌ از ملاتونین با افزایش زمان نگهداری تا 12 روز، فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی و سفتی میوه کاهش داشت. به‌‌طور کلی، نتایج نشان داد تیمار ملاتونین به‌ویژه در غلظت 100 میکرومولار توانست باعث کاهش صدمه سرما شود و کیفیت میوه‌های خیار را در طول انبار سرد حفظ نماید.
واژه‌های کلیدی: انبارمانی، تنش سرمایی، خیار، آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی، غوطه‌وری، نشت الکترولیت‌ها
متن کامل [PDF 1060 kb]   (306 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی پس از برداشت
دریافت: 1399/12/27 | پذیرش: 1400/6/18 | انتشار: 1401/4/21


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 23، شماره 1 - ( بهار 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها