:: جلد 23، شماره 3 - ( پاییز 1401 ) ::
جلد 23 شماره 3 صفحات 510-497 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثرهای سیستم‌‌های کاشت بر ویژگی‌های کمی و کیفی و سودمندی اقتصادی نژادگان‌‌های پیاز روز کوتاه
عبدالستار دارابی ، وحید یعقوبی
تخقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده:   (710 مشاهده)
به‌‌منظور بررسی تاثیر دو سیستم کشت مستقیم و نشایی بر عملکرد و ویژگی‌های زراعی نژادگان‌‌های پیاز و مقایسه اقتصادی آنها، این پژوهش به‌‌صورت آزمایش فاکتوریل شامل 6 تیمار با 4 تکرار در قالب طرح بلوک‌‌های کامل تصادفی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بهبهان به‌‌مدت دو سال زراعی (95-1393) اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل 3 نژادگان (توده محلی رامهرمز، جمعیت بهبود یافته پیاز بهبهان و رقم پریماورا) و دو سیستم کشت مستقیم و نشایی بود. در سیستم کشت نشایی بذرها در اوایل مهر ماه در خزانه کشت و نشاءها در مرحله 2 تا 3 برگی به زمین اصلی منتقل شدند. در سیستم کشت مستقیم بذرها در اواسط مهر ماه در زمین اصلی کشت شدند. در این آزمایش ویژگی‌های ارتفاع و تعداد برگ، درصد بولتینگ (به گل رفتن)، عملکرد کل و قابل‌‌ فروش، درصد دوقلویی، درصد ماده خشک سوخ و کل ماده‌های جامد محلول اندازه‌‌گیری و ثبت گردید. افزایش درصد بولتینگ و دوقلویی در سیستم کشت مستقیم نسبت به کشت نشایی در سطح احتمال 1% معنی‌‌دار بود. تاثیر سیستم کاشت بر عملکرد کل و قابل فروش معنی‌‌دار نشد. رقم پریماورا بیشترین عملکرد کل و قابل‌‌فروش را تولید نمود و از لحاظ عملکرد قابل فروش بر دو نژادگان دیگر در سطح احتمال 1% برتری داشت. نتایج ارزیابی اقتصادی مشخص نمود که کشت مستقیم از کشت نشایی سودمندتر است. بیشترین هزینه و درآمد ناخالص به‌‌ترتیب به کشت نشایی و کشت مستقیم رقم پریماورا مربوط بود. حداکثر نسبت منفعت به هزینه و ارزش حال خالص پروژه به کشت مستقیم جمعیت بهبود یافته پیاز بهبهان اختصاص یافت.
واژه‌های کلیدی: درآمد ناخالص، کشت مستقیم، کشت نشایی، نسبت منفعت به هزینه
متن کامل [PDF 462 kb]   (180 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: سبزیکاری
دریافت: 1399/7/2 | پذیرش: 1400/6/13 | انتشار: 1401/10/7
فهرست منابع
1. Agarwal, P.K. and K. Manish. 2018. An economic analysis of onion cultivation in Giridih district of Jharkhand. Econ. Affa. 63 (3): 703-707. [DOI:10.30954/0424-2513.3.2018.15]
2. Anonymus. 2019. Statistical Year Book of Agricultural Crops. 1st Volume: Filed Crops. Ministry of Jihad-e-Agriculture, Iran. 87 pp. (In Persian).
3. Brewster, J.L. 2008. Onions and other vegetable alliums. 2nd edition. CABI International, UK. 432 pp. [DOI:10.1079/9781845933999.0000]
4. Cramer, C. 2003. Performance of fall-sown onion cultivars using for seeding dates. HortScience, 45: 1889-1892. [DOI:10.21273/HORTSCI.45.12.1889]
5. Darabi, A. 2014. Effects of onion set transplanting date on physiological response, some vegetative characteristics and yield of onion genotypes in Behbahan region. Seed Plant Prod. J. 30-2 (4): 457-471. (In Persain).
6. Darabi, A. 2016. Physiology and Production of Onion. Publication of Agricultural education, Iran. 276 pp. (In Persian).
7. Grema, I.J. and A.G. Gashua. 2014. Economic analysis of onion production along river Komaduga area of Yob state, Nigeria. ISOR. J. Agr. Vet. Sci. 7 (10): 5-11. [DOI:10.9790/2380-071010511]
8. Hassanzadeh Aval, F. and P. Rezvani Moghaddam. 2013. Energy efficiency evaluation and economical analysis of onion (Allium Cepa L.) production in Khorasan Razavi province. Ir. J. Appl. Ecol. 2 (3): 1-11. (In Persian).
9. Hassanzadeh Khankahdani, H., M. Khodadadi and A. Aboutalebi. 2015. Effect of direct seeding and transplanting methods on yield and yield components of different onion cultivars in short-day condition. J. Plant Ecophysiol. 27: 226-234. (In Persian).
10. Heidari, M.D. and M. Omid, 2011. Energy use patterns and econometric models of major greenhouse vegetable productions in Iran. Energy, 36: 220-225. (In persian). [DOI:10.1016/j.energy.2010.10.048]
11. Hafez, E. and L. Geries. 2019. Onion (Allium Cepa L.) growth, yield and economic return under different combinations of nitrogen fertilizers and agricultural biostimulants. Acta Sci. Agr. 3 (4): 259-269. [DOI:10.2478/cerce-2018-0026]
12. Jain, J. and J.K. Guptam. 2018. Benefit - cost analysis of onion producer in Sagar district of Madhya Pradesh, India. Int. J. Curr. Microbiol. Appl. Sci. 7 (1): 894-900. [DOI:10.20546/ijcmas.2018.701.109]
13. Kahsay, Y., D. Belew, and F. Abay. 2013. Effect of intra-row spacing on yield and quality of some onion varieties (Allium cepa L.) at Aksum, northern Ethiopia. Afr. J. Plant Sci. 7 (12): 613-622. [DOI:10.5897/AJPS2013.1053]
14. Ketema, S., L. Dessalegn and B. Tesfaye. 2013. Effect of planting methods on maturity and yield of onion (Allium cepa) in the central rift valley of Ethiopia. Ethi. J. Agr. Sci. 24: 44-45.
15. Ketema, S., L. Dessalegn and B. Tesfaye. 2018. Effect of planting methods on growth of onion (Allium cepa var. Cepa). Adv. Appl. Physiol. 3 (1): 8-13. [DOI:10.11648/j.aap.20180301.12]
16. Leskovar, D.I., M. Cantamuto, P. Marinangelli and E. Gaido. 2004. Comparison of direct -seeded, bareroot and tray seedling densities on growth dynamics and yield of long-day onion. Agronmie, 24: 35-40. [DOI:10.1051/agro:2003059]
17. Mohammadi, A., A. Tabatabaeefar, S. Shahin, S. Rafiee, and A. Keyhani. 2008. Energy use and economical analysis of potato production in Iran. a case study: Ardabil province. Energy Conver. Manag. 49: 3566-3570. (In Persian). [DOI:10.1016/j.enconman.2008.07.003]
18. Mohammadi, A. and M. Omid, 2010. Economical analysis and relation between energy inputs and yield of greenhouse cucumber production in Iran. Appl. Ener. 87: 191-196. (In Persian). [DOI:10.1016/j.apenergy.2009.07.021]
19. Mirzaea, Y. and M. Khodadadi. 2008. The survey of production methods effects transplant, onion set and seed on the some traits in onion (Allium cepa L.) cultivars at conduct production design in Jiroft region. Pejouhes-v-Sazandegi. 80: 69-76. (In Persian).
20. Nwoku, G.N. and L. Ekwu. 2015. Influence of planting techniques and potting on the growth and yield of onion (Allium cepa L). Int. J. Agr. Sci. Res. 4 (7): 140-145.
21. Parkash, D., B.N. Singh and G. Upadhyay. 2007. Antioxidant and free scavenging activities of phenols from onion (Allium cepa L.). Food Chem. 102(40): 1389-1393. [DOI:10.1016/j.foodchem.2006.06.063]
22. Taheri, M., M. Abbasi. N. Daneshi and N.A. Ebrahimipak. 2015. Assessing effect of different irrigation intervals and planting methods on onion yield. Water Res. Agr. 29 (1): 11-20. (In Persian).
23. Yesmin, R. 2001. Effect of planting method and plant spacing on the growth and yield of onion. M.S. Thesis. Department of Horticulture, Bangladesh Agricultural University. 73 pp.
24. Agarwal, P.K. and K. Manish. 2018. An economic analysis of onion cultivation in Giridih district of Jharkhand. Econ. Affa. 63 (3): 703-707. [DOI:10.30954/0424-2513.3.2018.15]
25. Anonymus. 2019. Statistical Year Book of Agricultural Crops. 1st Volume: Filed Crops. Ministry of Jihad-e-Agriculture, Iran. 87 pp. (In Persian).
26. Brewster, J.L. 2008. Onions and other vegetable alliums. 2nd edition. CABI International, UK. 432 pp. [DOI:10.1079/9781845933999.0000]
27. Cramer, C. 2003. Performance of fall-sown onion cultivars using for seeding dates. HortScience, 45: 1889-1892. [DOI:10.21273/HORTSCI.45.12.1889]
28. Darabi, A. 2014. Effects of onion set transplanting date on physiological response, some vegetative characteristics and yield of onion genotypes in Behbahan region. Seed Plant Prod. J. 30-2 (4): 457-471. (In Persain).
29. Darabi, A. 2016. Physiology and Production of Onion. Publication of Agricultural education, Iran. 276 pp. (In Persian).
30. Grema, I.J. and A.G. Gashua. 2014. Economic analysis of onion production along river Komaduga area of Yob state, Nigeria. ISOR. J. Agr. Vet. Sci. 7 (10): 5-11. [DOI:10.9790/2380-071010511]
31. Hassanzadeh Aval, F. and P. Rezvani Moghaddam. 2013. Energy efficiency evaluation and economical analysis of onion (Allium Cepa L.) production in Khorasan Razavi province. Ir. J. Appl. Ecol. 2 (3): 1-11. (In Persian).
32. Hassanzadeh Khankahdani, H., M. Khodadadi and A. Aboutalebi. 2015. Effect of direct seeding and transplanting methods on yield and yield components of different onion cultivars in short-day condition. J. Plant Ecophysiol. 27: 226-234. (In Persian).
33. Heidari, M.D. and M. Omid, 2011. Energy use patterns and econometric models of major greenhouse vegetable productions in Iran. Energy, 36: 220-225. (In persian). [DOI:10.1016/j.energy.2010.10.048]
34. Hafez, E. and L. Geries. 2019. Onion (Allium Cepa L.) growth, yield and economic return under different combinations of nitrogen fertilizers and agricultural biostimulants. Acta Sci. Agr. 3 (4): 259-269. [DOI:10.2478/cerce-2018-0026]
35. Jain, J. and J.K. Guptam. 2018. Benefit - cost analysis of onion producer in Sagar district of Madhya Pradesh, India. Int. J. Curr. Microbiol. Appl. Sci. 7 (1): 894-900. [DOI:10.20546/ijcmas.2018.701.109]
36. Kahsay, Y., D. Belew, and F. Abay. 2013. Effect of intra-row spacing on yield and quality of some onion varieties (Allium cepa L.) at Aksum, northern Ethiopia. Afr. J. Plant Sci. 7 (12): 613-622. [DOI:10.5897/AJPS2013.1053]
37. Ketema, S., L. Dessalegn and B. Tesfaye. 2013. Effect of planting methods on maturity and yield of onion (Allium cepa) in the central rift valley of Ethiopia. Ethi. J. Agr. Sci. 24: 44-45.
38. Ketema, S., L. Dessalegn and B. Tesfaye. 2018. Effect of planting methods on growth of onion (Allium cepa var. Cepa). Adv. Appl. Physiol. 3 (1): 8-13. [DOI:10.11648/j.aap.20180301.12]
39. Leskovar, D.I., M. Cantamuto, P. Marinangelli and E. Gaido. 2004. Comparison of direct -seeded, bareroot and tray seedling densities on growth dynamics and yield of long-day onion. Agronmie, 24: 35-40. [DOI:10.1051/agro:2003059]
40. Mohammadi, A., A. Tabatabaeefar, S. Shahin, S. Rafiee, and A. Keyhani. 2008. Energy use and economical analysis of potato production in Iran. a case study: Ardabil province. Energy Conver. Manag. 49: 3566-3570. (In Persian). [DOI:10.1016/j.enconman.2008.07.003]
41. Mohammadi, A. and M. Omid, 2010. Economical analysis and relation between energy inputs and yield of greenhouse cucumber production in Iran. Appl. Ener. 87: 191-196. (In Persian). [DOI:10.1016/j.apenergy.2009.07.021]
42. Mirzaea, Y. and M. Khodadadi. 2008. The survey of production methods effects transplant, onion set and seed on the some traits in onion (Allium cepa L.) cultivars at conduct production design in Jiroft region. Pejouhes-v-Sazandegi. 80: 69-76. (In Persian).
43. Nwoku, G.N. and L. Ekwu. 2015. Influence of planting techniques and potting on the growth and yield of onion (Allium cepa L). Int. J. Agr. Sci. Res. 4 (7): 140-145.
44. Parkash, D., B.N. Singh and G. Upadhyay. 2007. Antioxidant and free scavenging activities of phenols from onion (Allium cepa L.). Food Chem. 102(40): 1389-1393. [DOI:10.1016/j.foodchem.2006.06.063]
45. Taheri, M., M. Abbasi. N. Daneshi and N.A. Ebrahimipak. 2015. Assessing effect of different irrigation intervals and planting methods on onion yield. Water Res. Agr. 29 (1): 11-20. (In Persian).
46. Yesmin, R. 2001. Effect of planting method and plant spacing on the growth and yield of onion. M.S. Thesis. Department of Horticulture, Bangladesh Agricultural University. 73 pp.


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 23، شماره 3 - ( پاییز 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها