:: جلد 21، شماره 3 - ( پاییز 1399 ) ::
جلد 21 شماره 3 صفحات 342-331 برگشت به فهرست نسخه ها
اثرهای محلول‌‌پاشی برگی گاما آمینوبوتیریک ‌‌اسید (GABA) بر ویژگی‌های زیست شیمیایی و فیزیولوژیک‌‌ انگور در تنش ‌‌سرما
بهاره قربانی ، حمید حسن پور ، مراد جعفری
دانشگاه ارومیه
چکیده:   (1253 مشاهده)
تنش‌‌ سرما، از مهم‌‌‌‌ترین علل کاهش تولید محصول‌‌‌‌های کشاورزی بوده و همه ساله خسارت‌های زیادی به همراه دارد. به ‌‌منظور بررسی اثر محلول‌‌‌‌پاشی گاما آمینوبوتیریک ‌‌اسید (GABA) روی ویژگی‌های فیزیولوژیک و زیست‌‌شیمیایی و بهبود تحمل به‌‌ سرمای دو رقم انگور (بیدانه ‌‌سفید و حسینی)، پژوهشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در دانشگاه ارومیه انجام شد. در این آزمایش در مرحله 10 تا 15 برگی، GABA در چهار غلظت صفر (شاهد)، 15، 30 و 60 میلی‌‌‌‌مولار روی دو رقم بیدانه ‌‌‌‌سفید و حسینی محلول‌‌‌‌پاشی شد. سپس نهال‌‌‌های تیمارشده در اتاقک ‌‌رشد با دمای 4 درجه سلسیوس قرار گرفتند و در پنج نوبت سرمادهی (صفر، 3، 6 ، 12 و 24 ساعت) شدند. نتایج نشان داد که  GABAبا غلظت 60 میلی‌‌‌‌مولار، 24 ساعت پس از اعمال تنش در مقایسه با دیگر تیمارها در هر دو رقم بیشترین اثر مثبت را در مقابله با اثر‌‌های سوء سرما داشت. همچنین، بیشترین میزان کربوهیدرات ‌‌‌‌محلول، فنول‌‌کل، محتوای پرولین و نیز کمترین میزان پراکسیداسیون ‌‌لیپید غشاء پس از 12 و 24 ساعت رویارویی با تنش‌‌سرما و در رقم حسینی ثبت گردید. استفاده از این ترکیب باعث افزایش پیام‌‌‌دهی گیاه شده و با حذف رادیکال‌‌های آزاد مانع از بروز خسارت‌‌های سنگین در طول تنش می‌‌‌‌گردد.
واژه‌های کلیدی: آنزیم‌‌‌‌های‌‌ آنتی‌‌‌‌اکسیدانی، پراکسیداسیون ‌‌لیپیدی، پرولین، محلول‌‌‌‌پاشی برگی
متن کامل [PDF 423 kb]   (226 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش های محیطی
دریافت: 1399/1/27 | پذیرش: 1399/4/9 | انتشار: 1399/7/13


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 21، شماره 3 - ( پاییز 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها