:: جلد 19، شماره 2 - ( تابستان 1397 ) ::
جلد 19 شماره 2 صفحات 278-267 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی سازگاری منطقه‌ای، ویژگی‌های رشدی و عملکردی ترکیب‌‌های پیوندی وارداتی سیب بدون ویروس
محسن پیرمرادیان ، حسن حاج نجاری ، قاسم حسنی
سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
چکیده:   (2498 مشاهده)
بیماری‌های ویروسی ویژگی‌های رشدی درخت، عملکرد و کیفیت میوه را زیر تاثیر قرار می‌دهند. به‌منظور کوتاه کردن فرایند واردات رقم‌های جدید و ایجاد باغ مادری سیب، گروهی از ترکیب‌‌های پیوندی کنترل ویروس گواهی شده وارداتی (ایتالیا) پس از طی مرحله‌های قرنطینه در ایستگاه تحقیقات باغبانی سمیرم اصفهان کشت شدند. دیگر هدف‌های این پروژه بررسی‌های سازگاری و تعیین ویژگی‌های کمی و کیفی آن‌‌ها در منطقه سمیرم و هم‌چنین مقایسه درختان کنترل ویروس با درختان رقم‌های رد دلیشس و گلدن دلیشس آلوده به ویروس روی پایه M9 بود. ویژگی‌های مرتبط با رشد در هر ترکیب پایه پیوندی در سه سال 94، 95 و 96 و عملکرد و ویژگی‌های کیفی میوه در سال‌های 94 و 95 مورد اندازه‌گیری قرار گرفت. آزمایش بر اساس طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار صورت گرفت. هر یک از ترکیب‌های پیوندی به‌عنوان یک تیمار در نظر گرفته شد و تجزیه مرکب دو و سه ساله داده‌‌ها انجام شد. نتیجه‌ها نشان داد رشد رویشی درخت که با شاخص‌های رشد شاخه ‌‌سال ، ارتفاع، سطح گسترش سایه‌سار درخت، قطر تنه و اندازه برگ تعیین گردید، درختان رقم جوناگلد و سپس گالا روی پایه M9 بیشترین رشد شاخه را داشتند. در بین رقم‌ها، بیشترین ارتفاع سایه‌سار به‌ترتیب نزولی مربوط به جوناگلد و رد چیف و سپس گالا بر M9 و کمترین آن در ترکیب پیوندی رد دلیشس- M9 ثبت شد. بیشترین مقدار گسترش جانبی سایه‌سار در دو ترکیب جوناگلدM9- و گلدن دلیشس- MM106 و کمترین آن در رقم رد دلیشس و گلدن دلیشس روی پایه M9 بوده است. بیشترین مقدار شاخص کلروفیل در دو رقم جوناگلد و رد چیف روی پایه M9 و کمترین مقدار به دو رقم رد دلیشس و گلدن دلیشس بر M9 اختصاص داشت. در یک نتیجه‌گیری کلی، ترکیب‌های پیوندی کنترل ویروس از شاخص‌های رویشی و کلروفیل بالاتری نسبت به ترکیب‌های آلوده  به ویروس برخوردار بودند.
 
واژه‌های کلیدی: سیب، سازگاری منطقه‌‌ای، رقم‌های جدید، ترکیب ‌‌پیوندی، نهال سالم، عملکرد
متن کامل [PDF 311 kb]   (895 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میوه کاری(میوه های ریز، معندله و سردسیری، نیمه گرمسیری، میوه‌های خشک)
دریافت: 1396/10/19 | پذیرش: 1397/9/17 | انتشار: 1397/11/29


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 19، شماره 2 - ( تابستان 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها