Iranian Journal of Horticultural Science and Technology
مجله علوم و فنون باغبانی ایران
IJHST
Agriculture
http://journal-irshs.ir
1
admin
1680-7154
1680-7154
8
7
14
8888
13
fa
jalali
1395
1
1
gregorian
2016
4
1
17
1
online
1
fulltext
fa
نقش آب گرم و براسینواستروئید بر مقدار آب اکسیژنه و پراکسیداسیون چربیهای میوه لیموترش در شرایط تنش سرما
Role of Hot Water and Brassinosteroid on Hydrogen Peroxide content and Lipid Peroxidation of Lime Fruit under Chilling Stress
تنش های محیطی
Environmental stresses
پژوهشي
Research
<p dir="RTL">سرمازدگی پس از برداشت مرکبات یک مسأله جدی است. با توجه به اینکه آسیب‏های ناشی از سرمازدگی باعث کاهش ارزش بازار‏پسندی و در موردهایی سبب نابودی محصول می‏شوند و روش خاصی برای جلوگیری از آن وجود ندارد، بنابراین این آزمایش برای تعیین اثر آب گرم و براسینواستروئید بر کاهش خسارت سرمازدگی در میوه‏های لیمو‏ترش انجام شد. میوهها با براسینواستروئید (5/0 و 1 میلی­گرم در لیتر) و آب گرم (45، 55 درجه سلسیوس) تیمار و در دمای 1±8 درجه سلسیوس با رطوبت نسبی 85%، به مدت 3 هفته انبار شدند. نتیجه­ها نشان داد، میوه‏های تیمار شده با آب گرم 45 درجه سلسیوس و براسینواستروئید 1 میلی­گرم در لیتر، کمترین مقدار پراکسید هیدروژن و پراکسیداسیون چربی­ها را داشتند. بنابراین، کاربرد تیمارهای آب گرم 45 درجه سلسیوس و براسینواستروئید 1 میلی­گرم در لیتر، سرما‏زدگی و پوسیدگی را در مقایسه با شاهد کاهش دادند و باعث کاهش خسارت سرما‏زدگی شدند.</p>
<p align="center"></p>
<p>Postharvest chilling of citrus is a serious problem. Although, chilling injuries decrease marketable or sometimes desolate them, there is not a suitable method for controling this case. Therefore, this experiment was done study the effect of hot water and brassinosteroid on chilling stress allevination of lime fruits, (0 (control), 0.5 and 1 mg l<sup>-1</sup>) and hot water for this purpose, lime fruits were treated with brassinosteroid (20°C (control), 45 and 55°C) and stored at 8±1, 85-90% relative humidity for 3 weeks. The results showed that hot water treatment at 45°C and 1 mg l<sup>-1</sup> brassinosteroid significantly, reduced hydrogen peroxide content and lipid peroxidation. Application of 1 mg l<sup>-1 </sup>brassinosteroid and 45°C hot water decreased chilling injuries and decay in comparison to control and ameliorated the chilling damages.</p>
: آب گرم, براسینواستروئید, پوسیدگی, سرمازدگی
Hot water, Brassinosteroid, Decay, Chilling
53
64
http://journal-irshs.ir/browse.php?a_code=A-10-1-4&slc_lang=fa&sid=1
سهیلا
محمدرضاخانی
1003194753284600223
1003194753284600223
Yes
زهرا
پاککیش
zpakkish@gmail.com
1003194753284600224
1003194753284600224
No