Iranian Journal of Horticultural Science and Technology
مجله علوم و فنون باغبانی ایران
IJHST
Agriculture
http://journal-irshs.ir
1
admin
1680-7154
1680-7154
8
7
14
8888
13
fa
jalali
1399
12
1
gregorian
2021
3
1
22
1
online
1
fulltext
fa
ویژگیهای فیزیکی-شیمیایی و حسی و ترکیبهای زیستفعال نارنگی خرم در زمان برداشت و درطول انبارداری به عنوان یک رقم معرفی شده جدید
Physicochemical and Sensory Characteristics and Bioactive Compounds of Khoram Mandarin at Harvest Time and During Storage as a Newly Introduced Cultivar
فیزیولوژی پس از برداشت
Postharvest physiology
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">در این پژوهش با هدف ارزیابی نهایی جهت معرفی رقم، از میوهی</span></span> <span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">نارنگی خرم (</span></span><em><span dir="LTR">Citrus reticulata</span></em><span dir="LTR"> ‘Clementine’ × <em>C. sinensis</em> ‘Hamlin’</span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">) به</span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"></span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">عنوان رقم جدید و میوه درخت نارنگی کلمانتین </span></span><span dir="LTR">(</span><em><span dir="LTR">Citrus reticulata</span></em><span dir="LTR"> ‘Clementine’</span><span dir="LTR">)</span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> بهعنوان شاهد </span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">استفاده شد. میوهها در زمان برداشت، روزهای 20 و 40 در سردخانه طی دو سال ارزیابی شدند. نتیجهها نشان داد اندازه و وزن میوه خرم کمتر از کلمانتین بود. نارنگی خرم کرویتر و با پوستگیری آسان تا متوسط بود. کاهش وزن نارنگی خرم کمتر از کلمانتین بود. شاخصهای روشنایی، قرمز-سبز، زرد-قهوهای، زاویهرنگ و رنگ پوست در هر دو رقم طی نگهداری تغییر معناداری نداشت. میزان مادههای جامد محلول و اسیدیته در نارنگی خرم بالاتر از شاهد بود. درصد آبمیوه خرم (45/48 %) بالاتر از کلمانتین (12/40 %) بود. بالاترین ظرفیت آنتیاکسیدانی را گوشت نارنگی خرم با مقدار 29/34 % در روز 20 انبارداری داشت. میزان فنول پوست نارنگی خرم در زمان برداشت و پایان نگهداری کمتر از شاهد بود. میزان ویتامین </span></span><span dir="LTR">C</span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> هر دو رقم تغییر معناداری نداشت. ویژگیهای طعم، شیرینی، ظاهرپسندی پوست و گوشت و پذیرش کلی میوه در خرم غالب بود. در مجموع رقم خرم مناسب تازهخوری، با قابلیت نگهداری متوسط، طعم مطلوب، درصد آب بالا و با ارزش غذایی مناسب است.</span></span><span dir="LTR"></span></div>
<div style="text-align: justify;">In this study, with the aim of final evaluation to introduce the cultivar, the fruits of Khoram mandarin (<em>Citrus reticulata</em> ‘Clementine’ ×<em>C. sinensis</em> ‘Hamlin’) were used as a new cultivar and Clementine (<em>Citrus clementina</em> Hort. Ex Tanaka) as the control. Fruits were evaluated at harvest time and 20 and 40 days of cool storage for two years. Results showed that the size and weight of Khoram fruits was less than Clementine (control). Khoram was more spherical with easy to mid peeling. Weight loss of Khoram fruit during storage was lower than control. Color indices as <em>L*</em>, <em>a*</em>, <em>b*</em>, hue, and CCI of peel in both cultivars were not changed significantly during storage. TSS and TA levels in Khoram fruits were higher than control. The juice percentage of Khoram fruit was higher (48.45%) than Clementine (40.12%). Khoram fruits had the highest antioxidant capacity (34.29%) after 20 days of storage. Phenolic content of Khoram peel at harvest time and at the end of the storage was lower than control. The vitamin C content of both cultivars was not changed significantly during storage. Sensory traits such as taste, sweetness, peel and pulp appearance, and overall acceptance were dominant in Khoram fruits. In general, Khoram cultivar is suitable for freshness, moderate storability, good taste, high juice percentage and optimal nutritional value.</div>
آنتیاکسیدان, سردخانه, رقم جدید, کیفیت میوه
Antioxidant, Cold storage, Fruit quality, New cultivar.
41
54
http://journal-irshs.ir/browse.php?a_code=A-10-267-4&slc_lang=fa&sid=1
Javad
Fatahi Moghadam
جواد
فتاحی مقدم
j.fattahi@areeo.ac.ir
10031947532846007070
10031947532846007070
Yes
Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO)
تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
edeh Elham
Seyedeh Elham Seyedghasemi
سیده الهام
سیدقاسمی
seiedghasemi@yahoo.com
10031947532846007071
10031947532846007071
No
Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO)
تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
Hossain
Taheri
حسین
طاهری
taheri81@yahoo.com
10031947532846007072
10031947532846007072
No
Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO)
تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
Kazem
Najafi
کاظم
نجفی
knajafi47@yahoo.com
10031947532846007073
10031947532846007073
No
Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO)
تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی