Iranian Journal of Horticultural Science and Technology
مجله علوم و فنون باغبانی ایران
IJHST
Agriculture
http://journal-irshs.ir
1
admin
1680-7154
1680-7154
8
7
14
8888
13
fa
jalali
1398
9
1
gregorian
2019
12
1
20
4
online
1
fulltext
fa
تأثیر محلولپاشی پیش از برداشت سالیسیلیک اسید بر مقدار ترکیبهای آنتیاکسیدانی و حفظ کیفیت پس از برداشت میوه کیوی
Effect of Preharvest Spray Salicylic Acid on Antioxidant Compond and Maintaining Postharvest Quality of Kiwifruit (Actinidia deliciosa cv. Hayward)
فیزیولوژی پس از برداشت
Postharvest physiology
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><span style="color:black;"><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">محلولپاشی غلظتهای مختلف سالیسیلیک اسید بر سیستم آنتیاکسیدانی و کیفیت پس از برداشت میوه کیوی مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور، غلظتهای صفر (شاهد)، 5/0، 1 و 5/1 میلیمولار سالیسیلیک اسید در دو مرحله (125 و 145 روز پس از گلدهی) روی میوهها محلولپاشی شد. </span></span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">میوهها در زمان بلوغ تجاری برداشت و بهمدت 14 هفته در دمای 1</span></span><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">±</span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">5/1 درجه سلسیوس انبار شدند. ویژگیهای مختلف میوه در زمانهای صفر </span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">(قبل از شروع انبارمانی)</span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">، 11 و 14 هفته پس از برداشت مورد ارزیابی قرار گرفتند. </span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">سالیسیلیک اسید سبب کاهش از دستدهی وزن و تأخیر در پراکسیداسیون لیپیدهای غشا شد. </span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">بیشترین مقدار سفتی بافت میوه مربوط به تیمار 5/1 میلیمولار و کمترین مقدار آن مربوط به تیمار شاهد بود. </span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">افزون بر این، </span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">میوههای تیمار شده </span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">بهطور معنیداری مقدار کلروفیل کل، شاخص </span></span></span><em><sup><span style="color:black;"><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">*</span></span></span></sup></em><em><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">L</span></span></span></span></em><span style="color:black;"><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> و <em><sup>*</sup></em></span></span></span><em><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">b</span></span></span></span></em><span style="color:black;"><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> بیشتر و مقدار شاخص <em><sup>*</sup></em></span></span></span><em><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">a</span></span></span></span></em><span style="color:black;"><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">، </span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">pH</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> و مادههای جامد محلول کل کمتری در مقایسه با شاهد داشتند. تیمار سالیسیلیک اسید سبب کاهش فعالیت میکروبی میوهها در طی انبارمانی شد. </span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">همچنین، بیشترین مقدار فنول کل و آسکوربیکاسید مربوط به تیمار 5/0 میلیمولار و بیشترین مقدار ظرفیت آنتیاکسیدانی مربوط به تیمار 1 میلیمولار بود که از این راه سالیسیلیک اسید موجب بهبود ترکیبهای آنتیاکسیدانی میوه کیوی شد.</span></span></span></div>
<div style="text-align: justify;">Different concentration of salicylic acid (SA) foliar spraying on antioxidant system and postharvest quality attributes of kiwifruit were investigated. For this purpose, Hayward cultivar was used and SA treatment, at 0 (control), 0.5, 1 and 1.5 mM, were applied on fruits at two times (125 and 145 days after flowering). Fruits were harvested at commercial maturity and stored at 1.5±1°C and 90±5% relative humidity for 14 weeks. SA treatment reduced weight loss and delayed membrane lipid peroxidation. Different characteristics of the fruit were evaluated at 0 (before storage), 11 and 14 weeks after harvesting. The highest firmness of fruit tissue was related to 1.5 mM SA and its lowest was related to the control. In addition, kiwifruit treated with SA has higher significantly total chlorophyll content, <em>L<sup>*</sup></em>, and<em> b<sup>*</sup></em> values and lower<em> a<sup>*</sup></em> value, pH and total soluble solids (TSS) than the control. SA treatment reduced the microbial activity (log CFU g<sup>-1</sup>) of kiwifruit during storage. Also, the higher amount of total phenol, ascorbic acid was related to 0.5 mmol SA and the higher amount of antioxidant capacity was related to 1 mmol SA, in which SA improved the antioxidant compounds of kiwifruit. <span dir="RTL"></span></div>
<div>
<hr align="left" size="1" width="33%" >
<div>
<div id="_com_1" uage="JavaScript"><span dir="LTR"></span></div>
</div>
</div>
انبارمانی, سفتی, فعالیت میکروبی, فنول کل, کیوی فروت, مالوندی آلدهید
Storage, Firmness Microbial activity, Phenolics compound, Kiwifruit, Malondialdehyde
399
410
http://journal-irshs.ir/browse.php?a_code=A-10-643-1&slc_lang=fa&sid=1
Farhad
Pirzad
فرهاد
پیرزاد
pirzad_farhad@ut.ac.ir
10031947532846005971
10031947532846005971
Yes
دانشگاه رفسنجان
Seyed Hossein
Mirdehghan
سید حسین
میردهقان
mirdehghan@vru.ac.ir
10031947532846005972
10031947532846005972
No
Department of Horticultural Science, University College of Agriculture and Natural Resources, University of Vali-E-Asr, Rafsanjan, Iran.
دانشگاه ولی عصر (عج)