Iranian Journal of Horticultural Science and Technology
مجله علوم و فنون باغبانی ایران
IJHST
Agriculture
http://journal-irshs.ir
1
admin
1680-7154
1680-7154
8
7
14
8888
13
fa
jalali
1397
1
1
gregorian
2018
4
1
19
1
online
1
fulltext
fa
نیاز سرمایی و گرمایی و همبستگی آنها با شرایط محیطی در نژادگانهای تمشک سیاه بومی ایران
Chilling and Heat Requirements and Their Correlations with Environmental Conditions in Iranian Native Blackberry Genotypes
میوه کاری(میوه های ریز، معندله و سردسیری، نیمه گرمسیری، میوههای خشک)
Pomology
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:12.0pt;">به­منظور تعیین نیاز سرمایی و گرمایی نژادگانهای تمشک سیاه بومی ایران، شاخههای یکساله 15 نژادگان از 4 گونه تمشک سیاه در هنگام خزان از کلکسیون تمشک سیاه دانشگاه شیراز جمعآوری و سپس در یخچال و دمای 5/2 درجه سلسیوس قرار گرفتند. تیمارهای سرمایی شامل صفر (بدون سرمادهی)، 100، 200، 300، 400، 500 و 600 ساعت سرمادهی بود. سپس شاخهها در آب مقطر، شرایط نور مداوم و دمای 24 درجه سلسیوس قرار گرفته و سه ویژگی شامل شمار روز تا شکوفایی اولین جوانه، شمار روز تا شکوفایی 50% جوانه و درصد نهایی شکوفایی جوانه ثبت گردید. برای تعیین مقدار نیاز گرمایی از مدل </span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:12.0pt;">درجه ساعت</span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:12.0pt;"> استفاده شد. نتیجههای بهدست آمده نشان داد که نیاز سرمایی نژادگانهای مورد بررسی از 300 تا 500 ساعت سرمادهی متغیر بود. همچنین مقدار نیاز گرمایی در گسترهای از 4824 (آبیدر) تا 7668 (کازرون) درجه ساعت متغیر بود. نتیجههای بهدست آمده نشان داد که مقدار نیاز سرمایی و گرمایی با یکدیگر رابطه عکس دارد (30/0-</span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">r=</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:12.0pt;">) و با افزایش ارتفاع و مقدار بارندگی در هر منطقه، مقدار نیاز گرمایی کاهش مییابد </span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:12.0pt;">(بهترتیب 21/0</span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:12.0pt;">-</span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">r=</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:12.0pt;"> و 48/0-</span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">r=</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:12.0pt;">)</span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:12.0pt;">. همچنین نیاز سرمایی با میانگین دمای محیط و میانگین سرعت باد رابطه عکس دا</span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:12.0pt;">شت (4/0</span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:12.0pt;">-</span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">r=</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:12.0pt;"> و 16/0-</span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">r=</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:12.0pt;">)</span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b yagut;"><span style="font-size:12.0pt;">.</span></span></span></div>
<div style="text-align: justify;">To evaluate the chilling and heat requirements of Iranian wild blackberry genotypes, dormant canes of 15 genotypes representing 4 species were collected and placed in refrigerator at 2.5ºC. Chilling treatments were 0 (control), 100, 200, 300, 400, 500 and 600 hours. Chilled canes were placed in distilled water under continuous light at 24ºC. Days to first bud break, days to 50% bud break and the percentage of total bud break of each genotype in each treatment were calculated. Heat requirement was also calculated by Growth Degree Hours model. Results showed that chilling requirement ranged from 300 to 500 h. Also, heat requirement was varied from 4824 (Abidar) to 7668 (Kazerun) GDH. Results also showed that chilling and heat requirements had a negative correlation (r=-0.3) with increasing altitude and total precipitation of original habitats of the genotypes, the amount of heat requirement is reduced (r=-0.21 and -0.48 respectively). Chilling requirement also had a negative correlation with mean temperature and wind speed(r=-0.4 and -0.16 respectively).</div>
تیمار سرمایی, درجه ساعت, شکوفایی جوانه, سرعت باد
Hours, Bud break, Chilling treatment, Growth Degree Wind speed
115
126
http://journal-irshs.ir/browse.php?a_code=A-10-486-1&slc_lang=fa&sid=1
Mehdi
Garazhian
مهدی
گاراژیان
m.garazhian64@gmail.com
10031947532846002480
10031947532846002480
Yes
دانشگاه شیراز
Saeid
Eshghi
سعید
عشقی
eshghi@shirazu.ac.ir
10031947532846002481
10031947532846002481
No
دانشگاه شیراز
Ali
Gharghani
علی
قرقانی
agharghani@Shirazu.ac.ir
10031947532846002482
10031947532846002482
No
دانشگاه شیراز