:: جلد 19، شماره 3 - ( پاییز 1397 ) ::
جلد 19 شماره 3 صفحات 340-325 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر شوری آب آبیاری بر برخی شاخص‌های فیزیولوژیکی و زیست‌شیمیایی ورد چینی (Rosa chinensis Jacq.) رقم Old Blush
آرزو شقاقی ، محمدمهدی جوکار ، ابولفضل علیرضالو ، محمد امیدی قلعه محمدی
واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده:   (2918 مشاهده)
ورد چینی (Rosa chinensis) یکی از مهم‌ترین گونه‌های ورد کشت شده در فضای سبز شهری می‌باشد. مسئله شوری و بیش بود کلرید سدیم در آب و خاک یکی از اصلی‌ترین دشواری‌های پیش روی گسترش فضاهای سبز شهری در بیشتر مناطق کشور می‌باشد. بنابراین در این پژوهش تأثیر تنش شوری ناشی از کلرید سدیم بر برخی ویژگی‌های فیزیولوژیکی و زیست‌شیمیایی ورد چینی رقم اولد بلاش در قالب طرح به‌طورکامل تصادفی در گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. گیاهان با آب آبیاری معمولی (به عنوان شاهد) و آب شور 4، 8 و 12 دسی‌‌زیمنس‌برمتر به مدت 40 روز تیمار شدند. سپس شاخص‌های فیزیولوژیکی شامل مقدار آب نسبی برگ‌ها، مقدار رنگدانه‌های کلروفیل (a، b و کل) و کارتنوئید‌ها و هم‌چنین میزان فعالیت آنزیم‌های سوپر‌‌اکسید‌‌دیسموتاز، کاتالاز و گایاکول‌‌پراکسیداز و مقدار فنول در برگ‌ گیاهان تنش یافته مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که مقدار آب نسبی برگ دراثر تنش شوری کاهش یافت. هم‌چنین مقدار رنگدانه‌های کلروفیل و کارتنوئید برگ گیاهان تنش‌یافته نیز با تنش شوری کاهش یافت. از سوی دیگر تنش شوری موجب افزایش فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی هم‌چون کاتالاز، سوپراکسیددیسموتاز و گایاگول‌پراکسیداز شد. مقدار فنول برگ‌های گیاهان تنش‌یافته نیز همسو با آنزیم‌های دخیل در تنش اکسیداتیو، با افزایش سطح تنش، افزایش یافت.
واژه‌های کلیدی: کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز، گایاکول پراکسیداز، تنش اکسیداتیو، مقدار کلروفیل، مقدار فنول
متن کامل [PDF 357 kb]   (2215 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: گیاهان زینتی
دریافت: 1397/1/26 | پذیرش: 1397/9/7 | انتشار: 1398/2/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 19، شماره 3 - ( پاییز 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها